Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Saturday, March 15, 2014

TIPS UNTUK LULUS INTERVIEW

Assalamualaikum.

Lama gila abg tak bagi tips kelaut. Hari ni mood agak baik so abg nak kongsi tips macam mana nak lulus interview. maknanya korang dpt la keje tu. dont worry,b happy..tips kali ni abg cedok segau so bole pakai punya. hehe

1. Kumpul info
- Jangan gelojoh main terjah je nk interview. even kau nk pergi interview penjaga zoo,kau kena tahu zoo apa,binatang mende ada dlm tu. ini contoh la..maknanya kau cari la info sesikit pasal company tu,yg pepenting je.

2.Yakin
- ini simple. memula sekali kau kena yakin. jangan takut dgn dunia luar. pasal abg tahu bebudak skrg biasa 'mkn bersuap'. Before prg tu list kekuatan or kelebihan diri kau. come on la..tak akan takde -.- paling bangsat pun kau cakap la kau pro dlm networking. *fb leteww* lol

3.Mutu,gaya,keunggulan
- Org kata biau muka tak cun,tapi perangai tu lawa.pakai kemas2,rambut trim,kalau panjang ikat tocang ulau,baju iron tetajam,kasut pun kasi bersih. oh satu lg,jgn lupa gosok gigi. muka da hensem tp gigi kuning berkati2 tak guna jgk. buka mulut bau sampah kang pengsan interviewer :)) Satu lagi,pakai jgn nk hibster sgt.

4. Intro yg menarik
- kau buat intro diri,family dgn education kau atas kertas. guna google translator tu susun ayat. kau jgn lak menghafal. just untuk meyakinkn..kang takde le asyik aaaaa...errr...umm...tak habis2. -.- yela,company skrg ni cikai2 pun nk omputih. diorg cuba try test kepoweran bi kita. limit intro 5minit je max ok le tu. 

5. Jujur 
- Jangan nak kencing le semua benda kita bole jawab..hehe. akn ada soalan yg kita ter eeerrr...aaa..punya. so ni tips abg bagi,korg tak payah duk pikiaq sampai hanguih. kau kata je tak tahu. FULLSTOP. kalau  nk jawab tp ragu2, silakan jawab tapi jgn goreng lelebih kalau tak pasti. ada company jenis bagi exam atas kertas,cm drawing ke..soalan bebodo tu. IF tak tahu,kata je tak reti dan minta dia ajar. 

6. Tunjuk rasa minat
- Tak kesah le kau rendah diri mcm mana pun,bila interviewer membebel,kau tunjuk mcm berminat. ala..berlakon la sikit. bebuat angguk sikit,'hm' ke..dgn muka manis,mata fokus seolah2 kau tengok muka pakwe makwe kau. padahal tak faham sepatah haram. :D 

7. Buat Soalan
- ini 90% company buat. sebelum diorg suruh kita berambus,diorg akan tanya 'any question?' jangan kata NO! kt sini la diorg nak tgk kau minat ke tak keje dgn diorg. So,kt rumah korg buat 2,3soalan pasal company diorg. contoh: prospek company atau benefit keje dgn company diorg. kalau diorg tak tanya pun,demi untuk nampak bergaya sikit korg tetap kena aju soalan tau!

8. Kata2 akhir
- sebelum kau blah,pastikan kau buat ayat yg terkesan kt hati dia. contoh: kau ni fast learner, bole keje under pressure, sanggup belajar benda baru, dannnn...kau harap kau ada peluang keje dgn dia pastu bodek sesikit konon company dia bole pergi jauh so kau bole nampak masa depan cerah la *muntah*.

9. Thank You
- nampak mudah kn? kau jgn tak percaya, ramai yg lupa nk ckp TQ sbb da ketau sgt pale lutut. kepala ingat nak pecut cepat je. percaya la ckp abiang kau ni ha..even kau bukan the best pun,kalau ucap terima kasih dapat lembutkan hati org. so possibility nk dapat keje tu cerah sikit la. kalau sesama jantina,salam la. kalau tak,senyum sudeh.

10. Jangan tanya gaji atau demanding
- ewah..bagi peha nak ehem2. kalau dia tak tanya gaji,kau jgn pepandai nk tanya walaupun org tu sporting nk arwah. melainkn ditanya,bagi le jumlah yg berpada. ni sume kena cari info jgk tau pasal gred gaji. takde la penjaga zoo tp mintak gaji engineer.kekwat sgt hampa ni taw! :3

sekian sahaja  tips dari abg stalker versi 2014 yg sedikit matang. hehehe :D


22 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg tips berguna..

aslkan kt dah usaha

yg lain tawakal =)

Anonymous said...

yang p/s tak menahan tu. over nya abang stalker ni.

yang benar,
ibu angkat mohd tuah iskandar.

dayu_myself said...

macam tetau je mmerlukan tips interview..
tapi x da panggilan inrvw lgi..tsk3..
doakan saya dpt kje ye abng stalker(eh, still lgi ae)..

makwe tu, pi la tukar status jdi isteri pulak...baru halal...:)..
jgn lupe jmput naa nnti..kui3

dayu_myself said...

macam tetau je mmerlukan tips interview..
tapi x da panggilan inrvw lgi..tsk3..
doakan saya dpt kje ye abng stalker(eh, still lgi ae)..

makwe tu, pi la tukar status jdi isteri pulak...baru halal...:)..
jgn lupe jmput naa nnti..kui3

shasha yacob said...

Nice info abg stalker. tunggu aku habis belajar dlu, baru aku guna tips nih aeh. hoho

ieza ashaari said...

Ohmai...ohmai...ohmai..welcome back!!!!! Really hope all my old blogger comeback like u.. miss everybody.. T ___ T

Ok noted..even xtau bila g interview..

Psst: note last xthn tu.. huihuihui..

Anonymous said...

baru semalam makwe lagi, nie dah jadi kakak stalker..lajunye tukar..heee ^^

-H-

Nova Q Services And Consultancy said...

hye abg stalker ingat kite lagi x? Muahaha. Kite dah xupdate blog dh. "ter"bukak je blog tdi xsengaja. Saja nak singgah sini. Rindu nak berblog balik tp xde semangat ><


Kbai :P

Dear Yayah said...

alamak silap komen pakai akaun syarikat T______T *mampos aku* haha kbai

Teena Tna said...

Rasanya dalam masa terdekat ni akan kena attend interview. Boleh la guna tips ni.
Btw, restoran ala kasim tu kat Alai, dekat ngan area Danga Bay & sek men sharifah rodziah. Cer r try. Femes kot tmpt tu.

Amira Amin said...

Ingat lagi first time nak pg interview. Kecut perut dibuatnya, tak boleh tido malam haha.

Normi Nieza said...

rasa mcm dah follow sini..:)

merahitujambu said...

lama tak komen sini..adakah ini abg yang dulu2 yg sy rajin komen itu?

Anonymous said...

hi abg stalker kacak :) lama ilg abg ke mana? i miss u bang. sangat tau

-miss Z-

merahitujambu said...

rindunya kt abg..ahahah..ok stop rindu..kang kenan kt abg pulak anak ni..heheh.. =)

Oshin Kecik said...

hai kawan!!!

mana menghilang??? lama cari ni..
pakai num mana skrg? pls contact me back hahaha

hainom OKje said...

Bagus untuk budak budak fresh graduate ni AS..... kalau utk okje.....mmg lain taun je tips ni hehe

Aishah Jahirah said...

wuu panggil tebiu pn tak...huu baru nak apply keje laen...
apapun tips yg mmg berguna..:)

shasha yacob said...

singgah malam sini abg stalkerr, adik stalkerr mau stalkerr juga heee

diana said...

baca ni rasa teringin pulak nak kerja..heheh..

bella hamzah said...

abg stalker :) lama xnmpk abg tulis blog... hehe ni jadi mr superman pulak hehe

[sutera kasih] said...

Ingtkn siapala superman ni siap panggil nama,rupanya abg stalker, hai abg stalker!!!! long time no see :)

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat