Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Monday, August 27, 2012

Manusia ada 3 komponen

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

Bukan kereta je,manusia pun ada komponen.Kalau rosak salah satu,tapi tak nak repair.sorry to say..go to hell.

Akal
Kita selalu sebut,
"macam org xde akal".
yela..org2 skrg ni termasuk dri sendiri +_+ akal ada,tapi x berapa nk guna.Sume terlalu kreatif sampai hilang akal.Maka jadi la kes2 buang anak,kerat anak,campak dlm longkang la,da mcm binatang pulak kn.Siapa tu?kita la..manusia. :)

Emosi
Asal stress sikit,emosi.Bila emosi je stress.Klu la emosi tu bole berckp,dia akan ckp
"kami bukan skandal la bongok".
Kita jadi emosi sebenarnya sbb hati x tenteram.Jiwa kacau,sbb tu macam2 benda bodo kita buat.Langgar dinding pun habis dinding kena maki kn.

Hati
Dari mata turun ke hati.Kita tengok org lain ada pakwe,kita pun nak jugak.Dalam hati ngutuk2.
"Da la capang,dpt makwe pun jendul.Sesuai la tu".
Yg benau nya hati tgh sakit.Bernanah agaknya.Buruk2 org tu pun ada org nak,kau mampu?hahah..biar muka buruk,hati kena baik.

Akal + Emosi + Hati = Peribadi

Seimbangkan tiga komponen ni.InsyaAllah,xde la buat benda bangang melebih2.Setan suka la,gelak sampai ke lantai.So dalaman kita sendiri yg akan mencerminkan luaran,peribadi yg baik. :)

Rawatan Dalaman
  • Dekatkan diri dengan pencipta - dahulukn yg wajib.walaupun main lat lat,lama2 biasa r.
  • Sentiasa berfikiran positif - senyuman pun dapat mengawal emosi.
  • Amalkan zikirullah - Bahasa tu cantik ckittt..ok,pasni abg pun kne kurangkn yg x elok.
  • Rajinkan diri baca Quran - Kalau x pandai baca jawi,beli tafsir quran yg tulisan BM tu.
  • Jauhi sifat mazmumah - perangai buruk kurangkn,virus hati natang ni.

Cantik dalam,cantik luar. :)

Friday, August 24, 2012

u know who u r

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..


Cantik gile = cantik tapi sewel 
Cantik sangat = perli je ni..
Cantik = Alhamdulillah :)

yg mana satu biasanya kita dapat?haha..jwb sendiri.

Malu tapi mahu
Malu nk ngaku cun,hensem.Org yg kemaluan tinggi,dia rela pendam or ckp sorg2 depan cermin.Tilik lama2 smpai retak.Dgn gepren boypren x brp nk malu.Hari2 puji dri sdri,sampai nk bernanah telinga dgr.Tapi rs rendah diri pulak bila duduk dgn kwn2 yg kononnya hot chicks la sgt.

Cantik biasa
"Awk cantik la syg..mke mcm princess diana"-padahal dia pun x kenal princess diana tu.
"Awk la yg tercantik dlm hidup sy ni..lap u bebi,bebi,bebi.."-kemain byk bebi +_+


Cantik luarbiasa
"Cantiknya hidung kau,dulu kemek skrg kemain tajam lg kalah paku".-plastic surgery.

Perbezaan cantik dengan tercantik.
Cantik bukan untuk rupa je.Jadi jangan perasan sgt bila ada org cakap kita cantik.Cantik tu bole juga pd perangai,watak luaran,bahasa/pujian,atau mungkin sindiran."Cantik sikit perangaiii..." pernah dengar kn?

Tercantik tu bukan juga menunjukkan kau la yang paling cantik.Terrrr tu biasanya merujuk pada perbuatan tak sengaja.So,pakwe makwe kita tu klentong kita hidup2 la.Kiranya secara x sengaja kita ni jadi cantik/kacak kt mata dia masa tu.Bole cmni?hahaha..aku ada guna jugak.

Cantik inside & out
"cantik luar cantik  dalam dengar sini.."-Malique

Cantik tu ada 2 bahagian kecil untuk rupa paras.Dlm kalamullah pun tertulis,Allah jadikn manusia dr 2 unsur,jasmani dan rohani.Sisi abg,cantik luar merujuk pd muka atau pakaian/penampilan.Cantik dalam tu perangai dan watak.

Cantik luar-kalau muka ala2 je kita bole kasi cantik dengan penampilan.
Cantik dalam-hiasilah hati dengan akhlak yang baik :) 

Senang mcm ABC
Jgn ada istilah 'bajet cun,bajet hot,bajet kacak'.Klu kita x secantik zulaikha,juga x setampan yusof.Tapi ada part lain yang kita rasa cantik.Bukan je kt mata,tapi kt hati. :) Jgn menunjuk2,tp syukur alhamdulillah.

Selamat beramal!

Thursday, August 23, 2012

Tak Femes tapi nk Blog Sesak

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..


Blogger Baru a.k.a Newbie
Kalau malas mcm abg ni kau jgn harap la follower naik 3,4ketul tiap2 hr.Untuk yg baru buat blog,pilih la nak jadi yg mana.

Gila Aktif = 1hari = 3,4puluh entri.
Aktif = 1hari = 1,2,3entri/lebih
Pasif = Seminggu/Sebulan = 1entri
Pasif  yg Hampas = Setahun = 1entri

Katakn la kau 'gila aktif'.sehari sampai 2,3puluh entri.Tapi,tapi..tapiii..xde org pun yg view blog kita. :( abg tahu perasaan sentap menyentap ni.kau nk tahu kenapa?cermin diri kita dulu.kita ni x pemes! = ='

Lain org lain cara.
1. Guna gambar.Bertepek-tepek..kt sidebar penuh muka dia,mke kekasih,muka mak muka ayah,adik beradik,kwn2 dan jiran tetangga termasuk binatang peliharaan.Itu suka hati kau la.Bagi yg miliki wajah seanggun fatin layini,hanis zalimah,cik mangga,nusa key or yaya zulaikha memang cepat la traffic melambung.Kdg2 muka x cun mana pun,tapi bila follower beriban automatik org x baca blog kita pun dia main follow je.Abg tahu la,sbb abg pun mcm tu gak kadang2.wawawaa..;))

2. Amik aura blogger femes.Ramai,reramai dan beramai2 blogger baru mahupun lama yg guna cara ni samada sedar atau diluar kesedaran mereka.Mudah cm mkn kacang.Pergi la blog ben 10 or yaya zulaikha yg mn diorg ni mmg aktif,pastu setiap entri dia kau komen sampai lebam.Puji2 banyak,bt entri khas,dan letak diorg dlm bloglist.Wlupn kena tunggu 12.5bulan utk diorg komen blog kita balik,xpe..keep it up.Nk tahu cmne?lu fikir sdri.guwa x mo ckp,nanti kena tembak.hahaha

3. Buat contest bagi duit 13ratus hadiah utama,cari sponsor banyak2.Cara ni mmg sume org guna,even blogger baru pun teringin jgk.Abg sendri pun mula2 dulu bt contest bru la 2,3ketui kenal blog buruk ni.Kalau x cm haremm..sume bt bodo je,sbb abg mmg kategori 'kurang aktif' mula2 dulu,kini dan selamanya.sobss..T_T terima kenyataan.

4. Mantapkn penulisan.Yg ni last choice la.Kalau da malu sgt nk jual muka,keras hati xmo amik aura blogger femes,da bt contest pun xde org support,nampaknya kita la kena bangun sdri.xpe walau entri kelaut,merapu meraban cm entri2 abg,tapi jangan sesekali tikam blogger lain.Nanti kau balik kena hentam daa~

1,2,3 langkah pertama.
  • tebalkn muka blogwalking sampai muntah
  • rajin drop komen selain drop url entri terbaru korg +_+
  • ramah tamah kn dri tegur org sana cni
  • follow dan jgn memaksa/mengharap org follow back
  • blog jgn nk sarat sgt la dgn widget ntah apa2..bt berat je.

3,4,5 langkah akhir
  • Follower 3K kurang dari setahun,syabass beteh..duk goyang kaki je r pasni..sehari 100org.tapi kalau follower ramai xde org baca pun tak guna.Syok sdri bt pe.Org x komen,x folo xpe,asal ada silent readers yg malu2 hamster nk ngaku. :)
Selamat beramal!


Credit: Pemburu.redha.ilahi yg minx pendapat.



Wednesday, August 22, 2012

Aku pun x faham pasaipa

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

3 contoh situasi yg biasa jadi sekeliling kita.

Situasi 1,
"Kami bercinta kerana lillahitaala",tapi amik gambar kepit2.Laga2 pipi.So sweetttt..makin 'sejuk' la dunia :) 


Ayat pheww..~mantoppp..kemain skema.Hari2 update status ayat ala2 islamic.Kalau rasa masih x dapat nk kawal nafsu,emosi dan kejadah bagai,xpayah pakai words ala2 islamic.Malu la org baca lain,tp jadi lain.Spe yg malu?mereka dan keluarga mereka..:)

Situasi 2,
"Anak dak peah tu kwin baru sebulan,perut da mcm 3bulan."uishh..lancangnya mulut kak bedah.Anak bujang tiap2 malam kua rumah balik pas subuh..sume bisu pasaipa?

Hamboi3..paku dulang paku serpih,ngata org dia yang lebih.Anak dara org kemain diskodeng balik kul bape,kua dengan sape,nampak perut buncet ckit da mula was2,padahal org tu memang buncet..Anak bujang balik kul3,4pagi x taw p mana pasaipa xda org bising?sbb lelaki kn..pecah teruna pun x ada hal la..:) tp bila ank bujang kwin dengan jantan jugak satu dunia ngata.da terhantuk baru terngadah.

Situasi 3,
"Ramlah,kau ni cuba la pakai kain batik ke.Baru la perempuan..".Amboi sedap cik abg sound adik.Dia pakai rantai cm tangkal sawan,da lelaki sgt ke bang?haha :)

Abang tegur adik betul la tu..bertanggungjawab sungguh.Tapi ada ke org nk dengar ckp org yang 2x5 je dengan dia?umpama ibu ketam mengajar anak ketam berjalan.Suruh adik sembahyang,tapi kita solat pun main lat talilat.Suruh kwn perempuan pakai sopan2,awek sendiri sendat mendat.Ada ke patut?tak patut,tak patut..perkasakn diri sendiri jom. :)


P/S: Abg BW pelan2 eh,lappy baru baik demam.

Sunday, August 12, 2012

CONTEST NATURAL BEAUTY-II

Assalamualaikum.

P/S: Sbb busy x dapat nk update,so abg nk buat contest.Jemput la ramai2 join. :)

CONTEST NATURAL BEAUTY-II


KATEGORI 1:
1. Hanya gambar nampak muka dan berhijab SAHAJA.(badan,kaki,tangan x payah) Lelaki muka je.
2. Gambar TANPA MEKAP or pakai lens/spec.Wajib la muka asli dan TAK EDIT.


KATEGORI 2:
1. Apa2 gambar yang kau rasa cantik,TULEN dan TAK EDIT. (selain dari muka kau or org lain)
2. JANGAN COPY PASTE


Syarat-syarat
1. Terbuka semua BLOGGER lelaki dan perempuan duk dalam Malaysia SAHAJA.
2. DILARANG pamer gambar tak senonoh



Cara penyertaan
1. Buat entri tajuk 'Natural Beauty Contest II - Abg Stalker'
2. Tepek banner contest dan link ke blog abg stalker.
3. Tepek gambar ikut salah satu kategori dan syarat kt atas dan TAG 2org blogger lain.
4. Drop url kt komen box abg.

Penyertaan yang tak sempurna DISQUALIFIED :) 


Penilaian
1. 20% dinilai berdasarkan komen (anon x dikira) 80% dari juri.
2. Kualiti gambar adalah asli (sedap mata memandang,bukan cantik yang dicari)
3. Gambar jelas,bukan dari pandangan sisi,atas,atau bawah.


EXPIRED: 26 JULY 2012

-Kalau ada nk sponsor.Drop contact number kt komen box.Nombor x publish-

Monday, August 6, 2012

Lelaki Pandai Masak VS Kacak

Assalamualaikum.


Definisi lelaki pandai masak itu kacak.
Lelaki tulen yg x bengkok dan x patah2,pegang senduk dan kuali bkn takat posing je tapi masak sekali.Ini pendapat aku la.

Kelebihan lelaki yg pandai masak:
1. Menyenangkn hidup the bini-bini selain berhenjut buat anak je tahu.
2. Kalau bini mati awal,x de la risaukn laki dia mkn ke x.
3. Campak dalam hutan pun bole hidup.
4. Lelaki mcm ni selalunya peka dgn perasaan perempuan.
5. x payah upah org gaji.Jimat =.=

Lagipun perempuan skrg lebih suka kerja dari dikerjakn oleh laki kt rmh.So tukar jawatan.Jd Mr.Mama le laki kau. 

Macam mana nak menarik perhatian lelaki kacak.
Kau x payah la nak terkinja2 depan kami dia.Ada byk cara lain lagi selain dr memalukan diri sendiri.Walau kau buat tarian tiang,kalau dia xnk dia tetap x nk.Sebab?kuasa ditangan lelaki kacak.hahaha

1. x perlu senyum lebar2,lemparkn senyuman paling ikhlas je.
2. Jgn pandang dia 2,3x hanya guna sekali pandangan tapi tajam menusuk kalbu.
3. x payah cover2,buat relax je da la.Asal jgn tunjuk perangai buruk kentut sepah2 ke.
4. Be smart.Mostly lelaki kacak x cari prmpn cantik,tapi smart.
5. x cun xpe,asal ada manisnya.Muka x manis,perangai manis. :) 

Rupa bukan segala2nya! ^^,

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat