Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Monday, August 27, 2012

Manusia ada 3 komponen

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

Bukan kereta je,manusia pun ada komponen.Kalau rosak salah satu,tapi tak nak repair.sorry to say..go to hell.

Akal
Kita selalu sebut,
"macam org xde akal".
yela..org2 skrg ni termasuk dri sendiri +_+ akal ada,tapi x berapa nk guna.Sume terlalu kreatif sampai hilang akal.Maka jadi la kes2 buang anak,kerat anak,campak dlm longkang la,da mcm binatang pulak kn.Siapa tu?kita la..manusia. :)

Emosi
Asal stress sikit,emosi.Bila emosi je stress.Klu la emosi tu bole berckp,dia akan ckp
"kami bukan skandal la bongok".
Kita jadi emosi sebenarnya sbb hati x tenteram.Jiwa kacau,sbb tu macam2 benda bodo kita buat.Langgar dinding pun habis dinding kena maki kn.

Hati
Dari mata turun ke hati.Kita tengok org lain ada pakwe,kita pun nak jugak.Dalam hati ngutuk2.
"Da la capang,dpt makwe pun jendul.Sesuai la tu".
Yg benau nya hati tgh sakit.Bernanah agaknya.Buruk2 org tu pun ada org nak,kau mampu?hahah..biar muka buruk,hati kena baik.

Akal + Emosi + Hati = Peribadi

Seimbangkan tiga komponen ni.InsyaAllah,xde la buat benda bangang melebih2.Setan suka la,gelak sampai ke lantai.So dalaman kita sendiri yg akan mencerminkan luaran,peribadi yg baik. :)

Rawatan Dalaman
  • Dekatkan diri dengan pencipta - dahulukn yg wajib.walaupun main lat lat,lama2 biasa r.
  • Sentiasa berfikiran positif - senyuman pun dapat mengawal emosi.
  • Amalkan zikirullah - Bahasa tu cantik ckittt..ok,pasni abg pun kne kurangkn yg x elok.
  • Rajinkan diri baca Quran - Kalau x pandai baca jawi,beli tafsir quran yg tulisan BM tu.
  • Jauhi sifat mazmumah - perangai buruk kurangkn,virus hati natang ni.

Cantik dalam,cantik luar. :)

68 comments:

merahitujambu said...

wah...suka laa abg share info cmni

mega senja said...

Insap tau haku baca..terbaiklah! Cik Abang Stalker, masuk blog kalerful ni pun dah rasa aman, terus dalam hati ada taman inderaloka sebab aku suka lagu latar ni...siyes!

CekbOlat-bOlat said...

nak pakai rawatn dlaman ! yeahh..

Oh abg stalkerrrr.. yuhuuu.. =P

aimie amalina said...

weeehuuuuu
betol2
3 mende ni kene jage molek
1 kiokkk
abiss sume kiookk
maseh abg mamat :)

dill said...

em. kene kawal emosi. tak leh cepat2 marah. huhu

dill.

El-Janna said...

:)insyallah... berguna untk thun baru ni..

Saddila said...

haha . ye . ye . kena seimbangkan .
kalau tak , memang takde life la masing2 . mcm bangang pulak jadinya

HATI ? cinta yang sejati tidak memerlukan seseorang yang sempurna ":)

Eika said...

^_^v

Cik Purple Pinkypuff said...

hihi.. suka lak baca entri nih.. best.. =) sama2 la kita muhasabah diri kan.. :)

Nurul Iman Rosman said...

hmm,
muhasabah diri sekejap :)

Syiera Bucuk said...

hahaha..syiera bucuk suke ayat nih.."Da la capang,dpt makwe pun jendul.Sesuai la tu"...hahahha...adeh..betul la abg stalker...mcm2 prgai mnusia ni..laen manusia laen prgainye...:)

Original CikTeddy said...

btol3..sume tu kmponen yg pnting..suke la bace entri abg..ringkas n msuk akal..hehe

anismelon said...

lame xsinggah sini..salu on gune hp je..huuu..nice entry lah abg..hati- emosi-akal=peribadi yg tak semenggah..huuu..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

entry ni padat! memang santai~

kacak luar kacak dalam ;)

SoLy SoLicious said...

chantik luar aje, kalau dalamnye xchantik "nothing" jugak kan.. ^^

lama tak singgah sini..sooorrrriiii~

eva said...

capang dgn jendul, couple yang sgt sweet hahahaha.. *muntah

Ieja said...

terbaekkkkkk! ;)

amna said...

3 komponen yang selalu menguasai manusia.. silap langkah silap caturan punah segalanya..

^^ go go go.. lets build mana yg lemah :)

Teenager Housemaid said...

thanks for the reminder abg stalker..

akal emosi dan hati membentuk peribadi..

kadangkala saya kalah dgn emosi..
tapi, bak kata abg juga lah, kdgkala diam itu membinasakan..huhu...
*sorry merapu lebih*

cik maisharah said...

tq abg..untuk nasihat nasihat nie..:)

sUe UnniE;) said...

sdg check cukup tak komponen diri..


hehehe~

ABU said...

setuju sngt dgn cara rawatan dalaman tu..

"dalam tubuh ada segumpal darah.. jika baik..emmm.." tolng sambungkan abng stalker..:P

cunndaa said...

mekasih sharing is caring...

محمد رازيق said...

mantaplah entri bro stalker.. suka pada rawatan dalaman. .. lawat lagi.. meh la singgah blog sy, ade barang baik :))) lama dah tak dtg bro.

dayu_myself said...

(^^,)
betul3...
mari kita perbaiki diri..
^__^

ikatankasihku said...

cantik segala gala... :)

starzieti said...

suke entry nih. :)

kalau nak hensem dalam, hensem luar boleh ? hee. :b

ir yien 9897 said...

manusia memang amik remeh utk menjaga 3 komponen nie...

ubat yang mudah dan senang...

banyak3 kan berzikir :)

Syera said...

"Da la capang,dpt makwe pun jendul. Sesuai la tu".<---- hahah...kwaja gile la sapa yang cakap cmtuh..


asal masuk blog abg, kalo sy tak bantai gelak memang tak sah..terapi stres baru..hoho

محمد رازيق said...

haha... mungkin lisa konpius bro.. tapi mak lisa dah kedut :)

محمد رازيق said...

haha.. means aku kena kahwing ngan pompuan tua lah abg stalker?? haha. ko dah ada mak lisa.. hehe

Ca Cik Duyung said...

satu rosak, rosaklah semuanya..hehe

Mazni said...

Jendud.. hahaha. Manusia kene bagi hati tu bersih. tu yang penting. sy ade geram dekat seseorang sampai sekarang. huhh, (hahaha)

✿Dear Yayah✿ said...

rawatan dalaman yang terbaikkk abg ^^

dekatkan diri dgn Dia xkira masa, bukan masa berdukachita je. heee :)

Allah tu sentiasa ada. :)

hati♡ said...

baiklah.. ^_^

mizzkechique said...

tp kenkadang suke bertindak ikut emosi tanpa guna akal.. haishh

atikNAOshi said...

kena cantikkan dalaman jugak kan..
baru ramai yang sayang..
kacak luar, kacak dalam..lalalala~

LAici KAng Ais said...

jendul pun jendul lah. haha

Liyana Zahim said...

Hi calon suami soleh hai.. Belikan sy nikon mirorless itu pelisss.. Hahaha~

Finaz Jaafar said...

ye baiklah abang..akan ku seimbangkan 3 komponen ini..hehhh~

Juliet_iRa~" said...

btol2..:D

kalo slh 1 rosak?mati la jwbnya lagi2 otak huhuhu..

suka entry abg stalker ni..:D

nasyitahahmadzaini said...

abg stalker,,:) datang cni...bc entry ni :) nice! rawatan dalaman tu mmg sgt2 berguna :) sy sdg amalkan :)

DianaAzis said...

setuju tu abg stalker.. bukan mudah kita nak seimbangkan semua tu..ikut rasa binasa..ikut hati mati..

P/s : kena kacak luar, kacak dalam.. :)

Woofer Storm said...

bro..skg ni ramai suka cntik luar je,tapi dalam dah berkarat..hehee

#cool entry bro ni..jeles lebih^^

ILA HonEyBuNNy said...

bagus sgt2 tips neh..

semuanya kena cantik..cntik dalam cntklah luarnya...;)jaga hati jaga iman jaga dri..;)

cik ika said...

best2..bila ta seimbang abislah kn3

Asrul "iLham" Sany said...

gua jambu...tetibe hahahaha

Daddylicious said...

apa2hal pun kembali kepada yang asal...insyaallah .

Fara E's said...

haha , nice !

nuyui a.k.a miss YUI said...

luar dlm cntik itu bgus..

tp biar hodoh luar,dlmn itu indah..

Nalisa Syahira said...

cantik sana sini , haha . tu la kan , hati nak kena bersih , baru lah tak mengumpat sana sini .

eRza farEeha said...

manusia2..hehehe
kene salalu la amalkan rawatan dalaman dgn hati yang tenang..:)

ashrafi said...

Assalamualaikum.

Pertama kali masuk ke laman tuan. Sempoi, bersahaja tetapi banyak manfaat. Terima kasih perkongsiannya.
Allah memberkati, amin.

Salam ukhuwwah.

rozeeta rashid said...

nice entri! sekarang kurang keseimbangan sikit. komponen emosi tengah lebih. hehe.

iPai said...

terbaik laa nasihat abg stalker ..

cuma part yg baca quran tuh, nak tambah sikit je .. leh tak ?

prioriti kepada baca quran dalam arabic compare dari baca tafsir .. sebabnya nur quran akan masuk dalam jiwa nanti ..

apa2 pun nasihat ni memang terbaik macam selalu

~SaL IjOu~ said...

rawatan dalaman tu perlu dilakukan secara berterusan..mula2 mungkin agak payah lagi2 bila ada byk anasir negatif di sekeliling..tp bila buat one step at a time nnt mesti jadi kebiasaan,kan Afiq~ =)
Smoga Allah bg kekuatan utk kita terus istiqamah~ =)

Miz Novexx said...

luar dan dalam cantik memang bonus,
kalau luar x cantik tapi dalam cantik itu suatu kelebihan :D

semutsengal said...

amboi,

kenapa emosi cakap "kami bukan skandal la bongok". mcm tuu ? agak kejam lah jugak.

Juliet_iRa~" said...

hye abg stalker..;p

Chegu said...

senyum tak perlu kata apa2...weee

Izyan Masri said...

PEREMPUAN EMOSI BERTERABUR BILA TUTTTT. XD

Norlida Ramli said...

rawatan dalaman tu bagus..kenala slalu amalkan,,tp sbb malas menguasai diri..haih..kna kuat la pasni..hehe

Nurnajwa KZ said...

ohhhh okehhhh :)


hakhak, yg part muka buruk dpt psgn cantik tu biasa dah -.-

♛ dja sukhri said...

best entry abang ^_^
jagalah hati, akal dan emosi.
semoga terhias peribadi.
insyaAllah.

Nur Ezzati said...

haha , ske entry nyh :)

adwafarahin said...

kalau pelihara ke3 3 tu insyaAllah hidup sihat walafiat la kan :)

siti kektus said...

semua kena jaga elok2. baru hidup hepi. kan? :)

Rain said...

rasa macam nak nyanyi ja baca entry ni

Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

mekasih berkongsi idea :)

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat