Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Wednesday, August 22, 2012

Aku pun x faham pasaipa

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

3 contoh situasi yg biasa jadi sekeliling kita.

Situasi 1,
"Kami bercinta kerana lillahitaala",tapi amik gambar kepit2.Laga2 pipi.So sweetttt..makin 'sejuk' la dunia :) 


Ayat pheww..~mantoppp..kemain skema.Hari2 update status ayat ala2 islamic.Kalau rasa masih x dapat nk kawal nafsu,emosi dan kejadah bagai,xpayah pakai words ala2 islamic.Malu la org baca lain,tp jadi lain.Spe yg malu?mereka dan keluarga mereka..:)

Situasi 2,
"Anak dak peah tu kwin baru sebulan,perut da mcm 3bulan."uishh..lancangnya mulut kak bedah.Anak bujang tiap2 malam kua rumah balik pas subuh..sume bisu pasaipa?

Hamboi3..paku dulang paku serpih,ngata org dia yang lebih.Anak dara org kemain diskodeng balik kul bape,kua dengan sape,nampak perut buncet ckit da mula was2,padahal org tu memang buncet..Anak bujang balik kul3,4pagi x taw p mana pasaipa xda org bising?sbb lelaki kn..pecah teruna pun x ada hal la..:) tp bila ank bujang kwin dengan jantan jugak satu dunia ngata.da terhantuk baru terngadah.

Situasi 3,
"Ramlah,kau ni cuba la pakai kain batik ke.Baru la perempuan..".Amboi sedap cik abg sound adik.Dia pakai rantai cm tangkal sawan,da lelaki sgt ke bang?haha :)

Abang tegur adik betul la tu..bertanggungjawab sungguh.Tapi ada ke org nk dengar ckp org yang 2x5 je dengan dia?umpama ibu ketam mengajar anak ketam berjalan.Suruh adik sembahyang,tapi kita solat pun main lat talilat.Suruh kwn perempuan pakai sopan2,awek sendiri sendat mendat.Ada ke patut?tak patut,tak patut..perkasakn diri sendiri jom. :)


P/S: Abg BW pelan2 eh,lappy baru baik demam.

59 comments:

Izzati Tatie said...

entri nie mmg saje dibuat utk sye kan? ok fine..sye terasaT__T

cik LOLA said...

betooooooll
kot ye pon nak tegur berpasa2 laaa
semut depan sana nampak,tapi gajah depan mata tak nampak
eehh ape kene mngena ngn gajah? ahha

CekbOlat-bOlat said...

kuang3.. realiti -_-"

dill said...

manusia. perangai macam2, afiq

p/s: makan ubat ye

dill.

Saddila said...

perghh tetiba rasa ni entry sentap bang . wakakakka .
apesal laki dia mengandung ? abg mengandung jugak ke ? hahahha kbai

Fauzan Zain said...

baek jgn update status..haha

cipUtchiaPp said...

abang !! bagoslah abg ni.. :)
stop berblog seminggu, post2 abg sume dah jadi lebih bermanfaat, tapi still ade unsur humor and menarik..
barulah emy x segan2 nak bace..hahhaha

~aku dan die~ said...

ni la dia zaman sekarang.haishhh.payoh2~

✿Dear Yayah✿ said...

apasai takleh bukak belog haritu? terkezot ain~ heheh..

saje nk share kt abg video ni, xtau la dh tgk ke belum.

akak senior ain kt uia, die kene proposed.

suuuuweet gilakkk tunang dia! hahaha.

nanti abg buat kt gelpren abg tu cenggini ek. baru gentlemn yoww :D

http://www.youtube.com/watch?v=3k75QdqW9Yk&feature=share

ZORA said...

susah juga ni....situsi 3 mmng seringkali berlaku..:P

siti kektus said...

orang suka menyibuk hal orang lain, sedangkan anak sendiri buat yg bukan2. hmm.

Liyana Zahim said...

Abg jd pakar motivasi jela ye.. Hahaha.. Ni budaya masyarakat mlayula.. Kalau dok kg lg la.. Sume bz body.. Bz body kalau utk kebaikan takpe ni nk mecaci2 lg..

ikatankasihku said...

gambaq no 2 tu, cheq tak leh tahan dok sengih..awat lagu tu, buruk rupa eh....huhuhu

Phat said...

aku pun x paham...

ir yien 9897 said...

berkata-kata kat org kena cermin diri sendiri kan :)

so beramal biar antara kita dan allah :)

gambar pada situasi 2 menjadi persoalan pada yien... :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

haha,bab ngutuk nom 1..xsedar diri tu kan..lumrah toi ^__^ org ni mcm2 ragamnya kan abg.

~SaL IjOu~ said...

kalo jenis yg sendiri x berapa nak betul tp nak tego org lelebih tu mmg ampeh~ (--")

Ca Cik Duyung said...

kita kena cermin diri kita dulu sebelum nak nasihat org lain..huhu

Asrul "iLham" Sany said...

mulut orang memang cibai :D

merahitujambu said...

lappy abg demam sy ni pulak nk demam..uhuk..jangkit dr lappy abg ni

aimie amalina said...

kekekeke
besss gile abg mengexplain semua bentuk situasi ni
tu skrg ni nak ckp ape kene ati2
senang jek jatuh atas batg idung sendiri kan

abg mamat!
cepat sembuh na! :))

Cik Michiko said...

HAHAH , ohsem la ! itu la orang - orang yang suka jaga tepi kain orang kut -.-

aRa ❤ aFiq™ said...

Ara pown turut ta paham.. =="

tya omar said...

Nikmat and Dugaan Tuham tu dahsyat. Just beware. =D

Cik Meeja said...

Haha!Suke entri ni..selalu berlaku di alam realiti kite ni..

zareliqa afiqa said...

owah! betul tu! betul tu! alolo~ sian lappy baru baik demam yer^^

LydSunshine said...

Aku pong dok tahhu bakpe. Hehehe. Saya stalked di sini.

Yang part couple tu lagi satu, selalu ckp, "bersyukur Allah temukan kita. Cinta suci kita diredhai Allah, bla..bla..", tapi kalo berjalan perpegangan tangan, peluk2 pinggang.

SoLy SoLicious said...

"mengetuk dulang paku serepih..mengata orang die yang lebih"

kene sgt nan pepatah tu ha

Rain said...

pasaipa depa lagu ni hah?!!

awat tatau.. kepoh sana sini. huru hara sungguh nooo!

::bila ditegur utk kebaikan tapi tak mahu amik pusing, tu la manusia yang paling teruk

hai abang stalker ;P

Aqil said...

Assalamualaikum..

biasa la kot tu. lumrah kebanyakan manusia suka pandang sisi negatif seseorang. lebih banyak mengata dari memuji. banyak sangat perasaan dengki dan ego. moga kita semua terhindar dari sikap macam tu.

p/s bdw, saya singgah sini lagi dan follow. thanks ^_^

syarifahsidrus said...

manusia memang suka menghakimi dan menghukum kan

Cik Purple Pinkypuff said...

setujuuuu sgt2.. =) terbaek..hihi..

p/s: header comel.. setar2 gituuu.. hihi.. =D

Ieja said...

saya pon tak paham gak nape jd camtu..tp bagus la nasihat menasihati antara satu sama lain kan..sama-sama perbaiki diri..peaceeee

farah hanim said...

yg situasi tiga tu
taki ptot
ish2
hipokrit
uuuu :P

cik ciput said...

tu mencari dosa namanya...menegur, bukan mengumpat..baru betul!

eVa said...

pasaipa pasaipa pasaipa hang sewel jugak.. ahhaha

aiko kato said...

manusia di malaysia mmg begini..;)

baru lah Malaysia..we tend to see other ppl flaws but not our flaws.

nice post for us to ponder upon.

^_~

Sekamar Rindu said...

salam...

kadang2 susah juga nak menegur dalam keadaan sosiobudaya kita sekarang ni...

Wanie said...

suka jaga tepi kain orang, kain sendiri terlondeh kan..hahaha

BIRO TARBIYAH DAN KEROHANIAN said...

salam.nak minx tips tingkatkan trafik blog boleh?

reply me on my blog..=)

http://nuruddinazrizulkifli.blogspot.com/

pliz...really2 hope..

si ngokngek said...

fuyoo great lah abg stalker,aku rasa makcik sebelah kampung aku tue kena baca entry nie..baru ada kesedaran skit..:D

eh jgn sukat keperempuanan melalui kain batik,oke:hahaa

Qil_H0shi said...

actly mase sy komen.,belom dpt blk blog tuh.,ingt nx tny abg stalker nk buat mcm mane.,coz.,ade someone bg tahu blog abg pnh kene hack.,so.,skrng mcm mane abg protect blog nie ek??
*buatlah cbox :)
*xpelu aprove :)

Adylia Qarissa said...

dkna sokong apa yang abg cakap tu..kadang2 manusia nie cepat melatah..ermmm...

ibarat mulut lebih berbisa dari dipatuk ular :)

Juliet_iRa~" said...

realiti kehidupan skarang kan abg stalker...

ira ckp jg kat mak ira..mak ckp dok ckp anak org, nt anak mak ni org ngata plak..mak ira gelak je..hee ;p

Semut Senyum said...

terima kasih utk entry ni.. mengingati diri saya sendiri... =)

...lama tak singgah kat sini....=)

The Only SIR said...

Yup, betul tuu. Ramai yang menjadi penasihat. Tetapi, hanya sekadar bicara. Seperti menunjuk baik. Sedangkan diri belum tentu baiknya. Biarlah di saat kita menasihat orang kita memperkasa iman kita jugak.

Qil_H0shi said...

xtaw knp.,sy tak0t tngk per0t besar tuh...

btw.,thanz so much abg stalker :).,

Rtp Farra Arisha said...

don't make ourselves looked very jerk by our criticism..:')

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

xtaw la jugak pasai pa depa macam tu...minta dijauhkan drpd menjadi seperti mereka itu...amin..
p/s:alexa saya pun xtaw sgt le,haha semstinya xdpt duit.ranking blog naik mungkin.hehee

Nelly The Strange said...

erk .. ni la kehidupan .

:)

sUe UnniE;) said...

saye berblogging lillahitaala.. bole? hakhak

IzZa izaLis ® said...

btul ar tu.nak tegur org, kena tgk diri tu dulu.. jangan nak jadi "tin kosong".. idup abg stalker !hoho...

Lady Shana Sweet said...

hahah nak aje aku soh depa2 yg seperti dinyatakan di atas baca entry inih hahahha

semutsengal said...

aku lagi taktau pasaipa bang oii !!

sha my heart said...

adei~ nampak org lain je jahat, padahal diri sendiri tuu yg jahat. manusia oh manusia

♛ dja sukhri said...

wahh, best la entri ni.. membuatkan saya membayangkan ketam yang mengajar anaknya jalan lurus.

masak lemak sedap gak ketam ni.. hehe :)

Terbelog said...

jap2..
awat perut laki tu hehe

uwmaisarah said...

Best post ni abang, suke :D

usaha pakaian muslim said...

artikel tulisan yang baik,,nice post slam kenal

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat