Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Thursday, August 25, 2011

Ripeness/Maturity

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..


i TAK suka jantan. = ='

Lately entri berunsur geram,marah,skt hati,benci,seks.err..itu blm ada lg kot.xpe..coming soon,klu dirasuk setan.Hrp dijauhkn.

Dulu entri abg mostly berunsurkn humor,klu x caye korek la blog ni.Abg x suka la nk serius dlm blog.

Tp skrg da terbalik plk.Adakah sbb sense of humor tu da kurg disbbkn faktor umur yg makin meningkat atau...em..abaikn.Yg pntg nafsu seks membuak2.

fine,abg gurau.maaf.

Umur makin byk,tp guwa maintain awet muda.Tgk x iklan dlm tv tu?lelaki umur 30 zaman kegemilangan.ok,mmg x de kena mengena.

Kau rs kau matang x?matang bkn setakat da period/baligh je ek.maksud abg ni matang dr segi permikiran,perbuatan,dan..apa2 je la.klu setakat tumbuh bulu atas bawah x jgk membuktikn kita ni da matang.

Abg ada sorg kwn tau.Umur 35,duda ank 2ketul.Dia kata dia da matang.Tp bercerai sbb cemburu bini dgn ofismate.Pdhal x de apa2 pun.Mcm x matang je.

Apa maksud matang pd korg?nk cri best explanation.

Babai!

44 comments:

cik sue ;) said...

matang tu tau cmner nak bereaksi mngikut stuasi. agaknye la..hakhak

cipUtchiaPp said...

abg !! emy nak komen entry wordless khamis..tapi entry tu mati..hahahaaha
emy komen kt sini p0m bolehla.. emy nmpk ade org ensem..hahahahaha..

EyqaLuvender said...

iqa ske what abg da makin matang!
hahaha...nway thanx mskkn iqa dlm bloglist abg.
back to the topic:bg iqa matang itu ble b'cakap n b'tndak b'landaskn akal fikiran yg waras. Bkn mengikut emosi semata-mata. Errr,iqa yg ikut emosi tu iqa la...sbb tu iqa ta matang. Ngee~

EYFAalias said...

bercerai sbb tu je? ehhehe. memang ta matang rasanya! tak rasional.

farah hanim said...

fara pon xthu nk explain cmne mksd matang tu
byk segi kot btter cari kamus
nnt dpt explanation yg terbaek.hehee

matang tu mebi xfikr cm budak2 umur 18 kebwh kot
hehe

Cik Purple Pinkypuff said...

kematangan itu boleh dilihat jika sesorang itu mampu menilai buruk baik dengan jelas dan mampu mengawal diri serta berupaya mencari jalan penyelesaian yg bernas utk sesuatu masalah..

*abaikan segala kemengarutan sy.. ==' nak describe maksud matang pun cp tak pass lg..haha
*

cik rama-rama said...

matang???

matang bukan boleh dilihat dari umur shj ataupun rupa, tapi secara menyeluruh, dari segi cara bercakap, perangai, pemakaian, pemikiran, semuanya berkait rapat..

tapi tak juga sesorang tu ada sifat matang 100%, macam tak best lar, even seorang anak tu boleh ada sifat keanak2kan dengan ibu dia walupun dah berumur, baru lar boleh manja kan..orang cakap orang matang ni serius.. = ="

wahh..matangnyer saya bg komen cam ni.kbai!

muhamad hanif said...

kahkahkahkah,


well, masing2 ada sifat budak2 sendiri. betul tak ?

TeAqArH said...

lalalala.....singgah sini jap....uiks..semenjak 2 nii....keyword abg S asyik ade sumber2 sex je...hahaha...depa i..bln2 pose pun gatai jugak

Cik Bell said...

sabor bang..
matang nie daripada segi pemikiran..Dia kena bijak dalam mengawal keadaan dan emosi.Dan sentiasa berfikiran postif.Itu adalah matang yg sebenar2nya bgi bell.

izfanora said...

kenapa keyword kejam-kejam sangat tue.. sian dia..

matang adalah satu transaksi perubahan antara satu peringkat (mungkin keanak-anakkan) ke arah yang lebih dewasa yang mana mampu berfikr rasional serta membuat keputusan setelah menimbang baik buruk satu keadaan.. :)

tue jwpn yg izfa boleh fikir..

Aimifiqa said...

matang dari segi pemikiran yg dapat memikirkan positive dan negatif. dan juga pikir secara ke hadapan. side effect orang sekeliling dgn keputusan kita. dan logik.

Bro ahmad said...

berat soalan tu..matang hmm mungkin pengalaman hidup mematangkan orang tu kot..

dAyAnA. ヅ said...

"lurus kepada titik" tol la abg neh =="

Aisyah Aina said...

jadi tak matang lagi best...haha

aimi adilah said...

matang.... blh pk dgn rasional kot.. :)

iPai said...

uhuh .. abg stallker dah berubah sikit .. hehe

matang ada banyak maksud dan secara amnya kita leh kategorikan kepada 2 jenis. Fizikal dan perlakuan

Matang fizikal, rupa matang je padahal umur baru 18 tahun (aku laa tuh)

Matang perlakuan/pemikiran, bab pikir2 dah siap perancangan dari plan A sampai Z .. umur baru 18 tapi fikir cam umur 30 tahun .. uhuhuh

Laila Majid said...

maksud matang sebenar rumit la abg stalker tapi usia mematangkan kite tanpa kite sedar :)

kawan abg memang xmatang.huh !

Tea Dno said...

matang, dapat handle masalah dengan sebaik mungkin. apa pun aral yang datang, dia sedaya upaya fikirkan dengan akal pemikiran yang waras. bukan setakat ikutkan hati dan perasaan semata. juga pandai asingkan emosi dalam kehidupan seharian dan kerjaya/pelajaran. hmm, tua tak bermakna matang. sifat keanak-anakan/kebudak-budakan juga tidak bermaksud tidak matang. mungkin sifat tu hanya luaran, tapi secara dalaman seseorang tu mungkin lebih matang dari kita.

tea nampak macam matang, tapi tak pun sebenarnya. suka buat keputusan melulu kadang-kadang, cakap pun kadang-kadang main ikut suka tak fikir panjang. haish. panjangnya komen ni.

[sutera kasih] said...

MATANG:
1.boleh buat keputusan yg mana secara rasional, dah tau beza baik buruk keputusan dibuat, bukannya dipengaruhi emosi semata-mata
2.cemburu biar bertempat, bukannya cemburu 'tepi jalan'
3.dapat kawal perasaan dengan tenang dan comel, bukannya cepat nak melenting mcm budak2 marah bila mainannya dirampas
4.dapat terima pelbagai kritikan dengan baik, bukannya membalas kritikan dengan gambaran diri seolah2 seorang yg hebat
5.sentiasa senyum dan comel HAHA

Wanie said...

matang? wanie tak cukup matang nak explain ape maksud matang..huhu

kalau cerai sbb cemburu tu mmg TAK matang k..

abg dah 30 tahun ke?hehehe

GnieSyazni said...

maksud matang pd sy ialah..membuat keputusan dengan matang..eh..matang ialah..entahlah..bila seseorang tu dah matang..hal kecik takkan jadi besar..tu je =)

fatin syahirah :) said...

entah. my friend selalu kata saya tak matang T.T tang mana tak matang tah. haha. sebab kecik and agak childish kot =.=' haha

PeRmAtA bIrU said...

huhu..matang tu susah nak ditafsirkan kan??? saya pon x tahu saya matang ke tak..:)

FYA PELANG! said...

rindunya kt blog ni. lame da tak korek korek :)




hurm,, abg. abg folo blog fya kan ? mintak abg unfolo, lpas tu folo back bole ? sbb, hr tu fya ade tukar name domain. klu abg xwat cmtu, abg xkn dpt feed fya da :(


bole ehh. bole ehh :)

merahitujambu said...

wakakah..lawok laa..x pasal2 kena..=p

A i n n u r said...

emmm..nak share sumthing..

selalu dlm class english, madam suke timbulkan satu persoalan, situation atau pape jela.. then, madam akan biar sape2 bagi pendapat n yg lain mybe sokong/argue.. bagi ain, bila kawan2 tu bcakap n berbahas tapi idea tu kebudak2kan..bagi sy pemikiran die blum matang..berbahas tapi main point takda,just berbahas pasal satu benda..nmpak sungguh idea xmtg.. jalan cara? byk membaca..sbb membaca memg boleh mematangkan pemikiran kite..

dari segi perangai pulak.. bagi ain, seseorg tu nampak xmatang bila tgk cara percakapan , pbuatan & penulisan die.. kenapa ckp cmtu? emm..ntah~ haha. bila org taip entri/text msg tapi gune "shayew shayang kat diyew" okayy..anda sungguh xmatang ! lagi2 kalau dah start masuk U tapi still gune gaya cmtu..kesian~ haha..

cara kite berhadapan dgn masalah, pandangan kite thadap sesorg, cara kite bergaul dgn org, cara kite pilih kawan ,cara kite terima pendpt org, bagi pendapat, semua tu boleh judge kite matang ke tak..xkira la dri segi kematangan pkiran, pergai or whatsoever.. :)

*setegah org pmikiran die matang..tapi perangai die kadg2 cm budak.. erkk..ade ke? hahah..

sekadar pendapat..wallahu'alam..

siti kektus said...

matang : orang yg tak mudah melatah dengan apa2 situasi kot. kirenya, kalau ada benda remeh, dia tak cepat nak marah2, or mebebel.



kalau dia buat keputusan pon, keputusan yg paling terbaik dia akan buat. kalau orang tengok pon, mmg nmpak atangnya.



ni kite rasa je lah. ^^

anismelon said...

matang..hurm pd anis matang toh kalo leh fikir baik buruk and tak terburu buru wat keputusan..mcm dalam perhubungan lak..cemburu buta toh tak matang..mcm selalu org kapel..pw fb kene bg kt gf bf..kalo tngk pic bf gf yg 1st tngk sp yg duduk sebelah gf bf..huuuu..tapi maaf le..anis tak gitu..nak tngkp ngn spe pon tngkp la..anis tak mintk pw..sebab pd anis as long as ko tau diri ko dah ade gf kwn lah ngn sape sape pon tp jgn la lebih lebih..tau diri..huuu..

pendapat anis la..

Afikah Aziz said...

errr ika pun xmatang lg ni hahaha


keyword 'i suka jantan' xmenahan haha,cmni pun ado perghhh :P

Oshin said...

matang tu takleh diikut dari segi umur sebab tgok je la skrg ni...cemburu sikit dan potong2 kepala...ish...rasanya kematangan ni lebih kepada cara kita berfikir dan mengawal sesuatu keadaan. tak terlalu ikut emosi.

milo said...

saya tak berapa matang. tapi sy rs saya tau ape itu matang. matang ialah sikap memahami & berfikiran terbuka dan rasional. it is more to cara kita berfikir la. If cara berfikir kita matang, semua perbuatan and tindakan pun terefek dari pemikiran yg matang itu dan menghasilkan kelakuan yang matang :)

Miz Novexx said...

kuat tengok kartun tu tak matang,

p/s umur lebih 2 dekad tu dah matang (^__^)V

iQa~ said...

Matang tu subjektif la abg..nk terangkan pun xtau..

tp kiranya bila kite matang, kite xamik keputusan terburu2,fkr baik buruk,sentiasa cool n sabar serta tabah.. =)

Terbelog said...

matang = dewasa

simple :)

dayu_myself said...

matang = tak tahu la yek...
hahahaha...
nnti jap g nk rujuk kmus dwn bhasa dn pustka dulu..
woohooo..

Liyana Zahim said...

Ohh tutup mate bce entry.. Hahaha~ Matang itu bukan diukur dgn umur tp diukur dgn kepala otak kite.. Harhahr~

~SaL IjOu~ said...

kalau betul org tu kata dia matang, dia pasti gunakan akal fikiran dengan waras..mesti tenang menghadapi apa jua situasi / masalah, tidak cepat melatah..pengalaman lalu salah satu penyebab matangnya seseorang dlm bertindak..~

dill said...

i suka jantan? hahaha! kiwed apekah itu!

dill.

aneff.marhfiz said...

matang pada anep x de kaitan langsung dgn umur and sikap . matang ni sesuatu yg universal . pakcik umur 30 still mengadap naruto , consider tak matang ke ? unfair la kann kalau cakap x matang .. budak2 umur 15 pun kalau kena dengan perangai , percakapan , cara fikir , etc pun org boleh cakap .. "waa dah matang budak ni ya .. "

so , matang ni sesuatu yg kene nilai dgn mata hati . bukan mata kasar .
selamat hari raya hoyeahh !

munira hashim said...

Muni tidak tahu untuk menjelaskan apa itu matang. Tetapi Muni rasa matang amat dekat dengan puisi ini. JIKA seseorang itu memilikinya,dia digelar matang.

http://ekspresimunira.blogspot.com/2011/08/puisi-jika-terjemahan-bagi-if-by.html

atuk stalker matang eh?lalala

nashanadz said...

nak kene belasah ek mengumpat orang bulan2 pose ni haaa??? ;P

vampire's lovex said...

matang tu bila boleh berfikir dengan waras and tak childish.. jangan jadi budak2... benda kecik pon nak nangis2,,kecoh...haaaaaaaa gitu lah pndangan aiii tntg matang ni ye nokkk...kikikiki

hira said...

abang stalker, saya ada entri ni je. haha :D abang pernah komen pun :p

http://zahiradzul.blogspot.com/2011/07/kematangan.html

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat