Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Sunday, August 21, 2011

Jgn jadi derhaka

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

Td dpt tazkirah tntg kekeluargaan.Tersedih dan ternangis plk.Damn..*benyek.Hati lembut cm tisu,kalah prmpn.

Zaman skrg ni abg tgk mak bapak x diumpamakn.Klu salah la statement abg ni kn,kau fikir la sdri..dalam 1 hr ada x kau tengking mak kau?ok la..bhs lembut ckit meninggi suara.Paling hina pun kita ada protes mak bapak kn.Jgn nk tipu la klu ckp x de.Guwa berani kerat jari der.

Anak ni ada je yg x puas hati dgn mak bpk.Dalam sejuta,abg rs ada la dalam 2,3kerat yg taat pd mak bpk.Tu pun mgkn sbb dia bisu dan pekak.Nk melawan x bole,senyap je la..kdg2 mak bpk x bt apa pun pun,cuma take time ckit nk bli brg kt kedai.Mak jgk yg kena marah...kesian,Ok,abg pun bt jgk mcm tu.Jiwa muda,panas baran,lg r susah nk control.

Tergoreng cekodok hangus ckit pun kita nk mengamuk,protes mcm2.Klu diri ni bagus sgt,bt pe srh mak..baik kita je sdri bt kn.Yg kuat membebel ni selalunya mak2 je.yela..mengikut kajian,perempuan klu penat dia akan membebel.Da puas bru membuta.

Anak jantan biasa la kn,mlm2 mmg kaki rayau.Poket kosong pun xpe,janji ada moto sebijik,bodoh main perah2 abeskn minyak yg bli gn duit mak bpk.Yg prmpn meronggeng dgn jantan blk smpai malam,kau x rs segan ke nak?owh ok..dgn mak bapak bt pe nk malu.Tp malu la ckit dgn Allah.Kau tu da la perempuan.

Bila mak bpk tegur,kau maki hamun.Kwn lbh penting,kekasih lbh utama.Cuba la bljr menghormati.Ingat ckit,dunia ni mcm bola.Kita akn rs jgk satu hr nti.Kau tunggu je la..pembalasan apa yg kita bt.Patutnya bersyukur,dpt mak bpk yg bertanggungjwb.Sungguhpun dia x berduit,x bole nk bg semua yg kita minta,dia ada kasih syg.Kerana kasihnya dia pd kita,wlupun dia dimarah,dimaki,dia tetap akn tegur kita.

Masing2 da baligh,ada akal bole fikir.Mengata org,diri sdri yg lebih kn.Jadi sama2 la jd penginsafan utk dri sdri jgk.Cuba la perbaiki yg mn kurg.Belajar menghargai ibu bapa.Duit bole beli segalanya,tp ibu bapa x de jual kt mana2 kedai la bhai.


keyword hari ni 21/8
wtf


x update 2,3hr.ada urusan.nti abg dtg jenguk spe yg hit blog ni.babai!

50 comments:

izfanora said...

benyek ! hahahaha..

betul tue abg. mereka adalah insan terutama yang perlu diutamakan. baru kita rasa bahagia. :)

hati main-main tue. jgn main jauh-jauh sangat sampai 2-3 hari.. hahaha..

Mizz Atie Zieya Shukri said...

dunia skunk da tunggang langgang abg...

[sutera kasih] said...

sy bukan anak yg baik..kdg2 pernah jgk tertinggi suara secara tak sengaja huhu..kalo tak puas hati, biasanya saya akan diamkan saja, sebab takkan nk marah parents kot huhu

iQa~ said...

Xcium syurga ok..
tp mmg btul,byk anak yg lupe jasa mak ayah...marah sana,marah sini..

ish3

ir yien 9897 said...

abg yien pernah tah lawan parent yien sampai seminggu..sebab yien duk umah sewa..huhuhu..

sokong ckp abg.. yien kalau keluar tgk pompuan dok meronggeng ngn bf.. bf kalau syg awek tak bawa awek dia meronggeng...

Acik said...

org skang lebih utamakan kekasih hati berbanding mak bapak. tengok saje kes anak minta wang tebusan rm50 000 drp mak ayah sendiri konon diri kena culik sedangkan sedang berdua ngan buah hati ...

Cik Purple Pinkypuff said...

stuju sgt bang! hal nih berlaku depan mata. sebab cinta dia tengking mak. sebab cinta dia brani tunjuk2 mak.. sebab cinta dia salahkan mak macam macam.. dia kata mak tak sayang dia.. kalau mak tak syg dia, mak dah bunuh dia msa dia msh d paggil fetus lg! tp mak besarkan dia, bila dah pndai pikir sikit mula rasa diri betul dan herdik mak..T_T saya benci lelaki macam tuh! benci!!!

aimi adilah said...

sy stuju... ank jantan mmg sgt suke tgi suare dkt mak ayh.. ag2 ank jantan kt uma sy nie.. :( sgt sedih bler dy tgi suare kt mak ayh :( sbg adek sy hanye mampu diam

MerLe said...

emmm..tu la..kdg2 dgr bdk2 kecik pn dh pndh pndai lwn ckp mak ayah.. dh pndai demnad minta mcm2..dh kurang rs hormat pd parent.. bdk skg lebih pentingkn kwn dr fmili sendiri.. walaupn bkn smua tp yg segelintir tu la yg ssh nk dikawal dh

iPai said...

pergh .. ayat meang terbaik .. betul laa .. benda2 ni kita (aku sendiri) kadang terbuat dan pandang remeh, tp sebenarnya dah kes berat dah ..

er. takutnya ..

yayath said...

hmmm...betul la.kena lebih muhasabah diri lepas ni:)hope x jadi anak derhaka:)

Jue said...

betul2..kat kedai mn de jual parent. Kesian ngan parent yg anak dia abaikan. Dulu time msh kecil, kemain ngan parent
skrg? kau kau aku aku
kudos to those yg msh jaga parent mereka..DIA melihat

anismelon said...

huuuuu..anis pn kadang kadang gitu jgk..tp anis tak pernah lg la tengking.tak baik owh..mak ayh kite kot..

nashanadz said...

tanyela ibu kite, kite ni anak yg macamane.. hihi.. selalu terkembang kempis bile dgr jawapan mak kite.. tp kdg2 mmg ade jgk terlepas, cecepat mntk maaf huhuhu..

reply lagi dan lagi kat sini.. last kut hihihi

fiq. said...

budak2 sekarang ni nak kene lempang ni,,nanti aku jadi mak nanti shiap la anak2 aku,,hah! tetiap hari aku round kat mall, tgk diorang ade lepak2 tak...couple?jangan harap diorang ade peluang,jangan ahrap nak derhaka ngn aku...

\




hahahah

EyqaLuvender said...

iqa follow blog abg yg pinkies ini...hehe
Nway,about the entry,dunia akhr zmn bang,anak2 da ta rety hormat mak ayh.
I'Allah kte ta t'masuk dlm golongan tu..amin^^

Asyila Zainuddin said...

tak suke naik moto.. takde kekaseh.. :ppp

Tea Dno said...

tahu takpe.. tea pun selalu je protes.. kalau ada benda yang tak puas hati.. lepas tu baru rasa nyesal.. T_____T

Tea Dno said...

anak2 abaikan ibu bapa pun dah banyak.. padahal ibu bapa tu lah yang melahirkan dan membesarkan kita..

Wanie said...

kadang2 tu ade jugak tertinggi suara ngan mak..rase menyesal & sedih je..huhu..banyak kali ingatkan diri jangan tinggi suara tp dok buat gak..adoi..

cunndaa said...

kawan lbh penting, kekasih lebih utama...
ayat baru cunndaa dapat..kekeeee..

abg, nape x pasang shout....???

izni said...

abang stalker takda 2,3 hari ni ?
nak pegi mana ?
nak ikut !

*tak malu .

:)

uwmaisarah said...

masing2 ada akai boleh pikiaq leklok,
coz tu asas agama penting,
kesedaran sendiri pun perlu :)

masing2 perlu pikir and renung2 ke dlm diri masing2,
sarah pun sama laaa T___T

tapi sekarang baikla sikit,
sedar diri dah :D

IzZa izaLis ® said...

abg stalker !! saya Insaf baca entry ni. serius..! thanks sebab ingatkan.. btul tu.. duit maybe boleh beli sgala2nya.tp mak ayah xda jual kat mana2. hmm..

cik najihah said...

aduhai abg...tu dah lain dah tu huhu

Aimifiqa said...

btul. derhaka susah. hilang berkat kat dunia.

Bitter said...

dunia dah nak terbalik bang..haihh =.="
haaa..nak pergi mane tu bang??HAHA!

TeAqArH said...

biasa la..dunia akhir zmn kan...anak jd tuan....bile tegur sikit,duk hempas pintu,biasanya anak perempuan..ni ckp dulu la..skrg da x wat da...skrg..lau kene marah,senyap je....tp lau x thn sgt..masuk bilik,nanges...

Amiirah-Cassan said...

harap2 dijauhkan dari golongan yang derhaka , i love my family :)

✿ cik pieQa ✿ said...

erm takut nye TERjadi anak drhaka. kadng2 tu ada jugak la protes,sebab kena paksa ikot g knduri. tapi paling busuk pon tarik muncng panjang sedepa, takde la sampai tahap menengking balik. dose tu.

mama saya memang suka berleter. senng je nk bagi mak kita berenti berleter.
bila mak kita start berleter, kita g ciOm pp mereka smbil usik2 manja mereka.
kompom terus berenti berleter, marah mereka pon hilang.
pieQa sllu bat gitu, siyes berkesan. haha! selmat telinga den :)

echaRierie said...

oke sy admit abg sy pernah bwt..huhu..
sy xlari dr bwt kslhn..tp try to reduce it..InsyaAllah.. :)

hehe..blog abg ni hebat la..blh jmp keyword cmtue lg..haha :)

siti kektus said...

ada jugak tertinggi suara kat mak. sobs. :(

ika said...

jgn jadi derhaka taw abg stalker~~

Queen F said...

orang kita ni suka bebenor gamaknye search benda-benda macam ni.. haishh -.-'

abg stalker, terengganu area mana ye?

nashanadz said...

jangan lupa jenguk klik sini : jawapan bagi isu entry saya tak sangka haram tu. fitnah!

Hanie_Dew said...

mak ayah la insan yang paling mulia., tak paham macam mana ada anak anak yang abaikan, tinggi suara kat diorang. nanti dah xde baru nak nagis nangis.

apesal ngan keyword?

EZAN IDMA said...

ganas keyword haha

mamaNoriz said...

sungguh mendalam kata-kata nasihat itu...

good job!

dahlah encem, pandai la berkata-kata...cairrrr :)

muhamad hanif said...

saya tumbuk muka abangstalker sekali.


wahahahhahaa,


adela jugak protes kot, cuma bukan pasal cekodok hangit.

Bro ahmad said...

zaman sekarang dah tak hormat orang tua..bukan dengan mak bapak je..dengan cikgu,jiran dan lain2..sosial..best keyword teknik SEO mantap hmm

Anif Abdullah| AA said...

apsal keyword sex je bang.hehe...

hm.. meninggi suara tu ada gak.. tapi dapat control balik.huhu

Anif Abdullah| AA said...

apsal keyword sex je bang.hehe...

hm.. meninggi suara tu ada gak.. tapi dapat control balik.huhu

Saiazuan said...

aku seorng anak yg teruk dlu.... skrng cuba prbaiki diri

Nur syuhada asyiqin said...

zaman da maju..budak2 pun maju la kononnye.. sian mak bapak masing2..

btw, nape keyword nie sume 18sx je.. ishh bulan2 pose pun org tak tobat2 lg kan2

anismelon said...

abg..posmen na rehat dah..bile na dpt alamat..da bg belum..huuuu

anismelon said...

hakhak..kad besday ye..bp ribulan besday nye..heee..boleh gak..kad raye abg nie anis bako erk..hehe..

PinKy MoMMa said...

ni bukan benyek ni..ni erm erm..
gula gula kapas hakhakhak..

kalau la org tau sakitnyer saat ibu melahirkan tu..mesti ramai tak nak cakap nanti la..itu la..ini la..

pssst nape keyword tu yg dicari huahuahua

~SaL IjOu~ said...

sy punya terbalik..abah lagi kuat bebel dari mak..~

apa2 pun, moga bila saat kita tersedar tu mak ayah masih lagi bernyawa..andai sebaliknya, menangis air mata darah pun dah x berguna~mintak jauh..

amna said...

hehe.. ciwek nguponyo.. supo tino :)
anak2 skrg.. betul la, kdg2 tu kalu mak ke abah bli brg lama skit, ada je nk ckp blkg T.T

EYFAalias said...

Alamak, terasa sikit! heheee. tp eyfa xde la melawan kaw2 sampai maki hamun bagai. huhu.


betul jugak kan. eyfa rasa org pekak dengan bisu aje yang taat dengan mak ayah. huhu

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat