Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Thursday, August 18, 2011

Jangan jadi setan la setan

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

Bulan puasa,bulan yg sangat indah.Semua org berlumba2 nk jd baik.Alasan,setan da kne ikat,ni la masanya tuk jd baik.Tp kita lupa,nafsu kdg2 bole jd setan klu terlalu ikut perasaan.

Jangan suka nak buat orang DOWN
Seumur hidup x pnh sembahyang,tutup aurat,bc quran?hurm..hampeh.La ni bila nk Ramadhan da pasang niat,

Situasi A
Kuncup   : "Aku nk solat hr2 sepnjg bulan ramadhan ni.Bole hapuskn dosa2 aku sblm ni". :)
Kembang: "ah..ko ingat ko solat bole hapuskn dosa ko yg berlori tu?x pyh la..sama je wei". 

Situasi B
Kuncup   : "Aku da tkr profile pic kt fb aku pakai tudung.Klu kua mn2 pun aku nk pki tudung la"
Kembang: "ah..ko pki tudung pun x gn,auto on/off.kt album ko byk gmbr x bertudung kn?".

Situasi C
Kuncup   : " Wei,pas buka nti jom kita g terawih.x pnh kita prg kn".
Kembang: "ahahaha..mke ko nk g terawih?pas mencekik kang kompem x jadi".

Pergh..gampang je dpt kwn/adik beradik mcm ni kn.Ada je nk down kn kita.Kwn tu paling tdk pun ada la niat nk berubah.x byk,ckit pun jd la.Kita x sepatutnya bt org down,patutnya jd la penyokong ke arah kebaikan bknnya menyokong ke arah kejahatan mcm bwh ni....

Situasi A
Kuncup   : " Malasnya nk solat subuh..bila perut da kyg biasa la..aku cari katil je".
Kembang: " Aah..betul tu.Dpt katil mmg lentok abes la".

Situasi B
Kuncup   : " Eh,aku nk tkr la profile pic fb dgn gmbr yg kita amik masa tgh mdi air terjun hrtu".
Kembang: " Aah..aku pun nk tkr la.Gmbr hartu cantik,seksi ckit.Balak aku pun ske tgk".

Situasi C
Kuncup   : " Wei,hrni transformer light of the moon release tau.Jom p wyg pas buka nti".
Kembang: " Aah..Jom2!aku pun x sabar nk tgk.Ni last episod dia.pasni x kua lg tau".

Kita tahu ke brp lame kita nk hidup,bila hr kematian kita.mn la tahu kot2 ini la Ramadhan terakhir utk kita semua..ok,klu x semua pun ingatan utk dri sdri.Grab la apa sahaja pahala yg bole kita cari di bulan Ramadhan ni. x mudah nk jadi baik,dan x susah nk jd jahat.So,klu ada niat telus nk jadi baik pun da kira ok.InsyaAllah,ucapan tu satu niat. :)

52 comments:

Asyila Zainuddin said...

ha'ah.. betul2.. setuju sangat.. patutnye kite sokong la diorg nk berubah kn.. :)

Cik Bell said...

ceh..memang menggalakkan tu tapi macam tompang sekaki je tu..hahaha..tak baek2..huhu

TeAqArH said...

buat la amal seolah2 esok kita akan mati..^_^

ni ade entry sambungan utk entry no7 tu..^_^

http://naklempang.blogspot.com/2011/08/uniknya-nombor-7.html

cite sal nafsu pun ado
http://naklempang.blogspot.com/2011/08/7-tingkat-nafsu.html

cik aisha said...

orang nak berubah silalah bg sokongan bukannya sinis je cam2....yg sokong benda xbaek ni mmg kwn xguna...silalah jauhkan diri dr kwn spt itu...

hati~♡ said...

good entry abg.. =)

atikamohdnor said...

suka entry niii :)

Hanie_Dew said...

kita niat pun dah dapat pahala, apa lagi kalau laksanakan. jangan la down kan orang yang nak berubah ke arah kebaikan.

doakan la dia supaya kekal dalam kebaikan tersebut. ^.*

PeRmAtA bIrU said...

hurm... betul tu abg stalker.. bila nak buat baik dari biasa mesti ada org yg down kan.. entah la..tapi buat tak peduli ja.. hurm.. Ramadhan tu setahun sekali.. belum tentu tahundepan ita sempat berjumpa lagi..

Dalin said...

abang..? dah ok ke loni? sihat dah? still in hospital ke?

Lia-De-Pinky-Leo said...

situasi yg sering berlaku dalam dunia seharian...

dill said...

semoga dipelihara dari sebarang sifat mazmumah. ameen

dill.

zati embong said...

jadi pilihlah kawan yg betul kawan yg akan membimbing kita ke jalan yg betul.

Liyana Zahim said...

Haaa lau dpt kawan cmtu lempang smpai bisu je.. Jenis haram tak tau sal islam~ Emo emo~

cik wanie Lovela (CWL) said...

hehe rind abg

dAyAnA. ヅ said...

abg , emg nama dy kembang kuncup eh .?
cumil je . hehe

iQa~ said...

kadang2 xperlu kawan2 abg...diri sendiri pun malas...haishhh...nauzubillah~

~SaL IjOu~ said...

kalau ada kwn kita yg niat nak berubah kene support kan..mudah2an Allah bukak pintu hati dia utk terus berubah~

Saddila said...

insaf -__-''

semoga Allah menerima semua ibadat yang telah kita lakukan walaupun kita baru lagi sedar dlm dunia kegelapan :)

Oshin said...

sentap mak nak....hihihi

abg nak kad raya gak ke?

Syafiqah Takiyudin said...

agree much. bulan puasa ni syaitan kena ikat, dia pulak yg menghasut2. -___-"

Amiirah-Cassan said...

aiyaaa dasar setan penghasut :(

Wanie said...

hehe..tajuk bikin gempak tu..abg, adakah lagu raya dekat blog abg ni?ke blog orang lain?hehe..wanie dah like..mungkin height tu abg kena tambah lagi sikit :)

patutnye kalau orang nak berubah kite kena membantu, bukannye menghasut atau bagi die down..

EYFAalias said...

insaf sebentar. hehe. tapi memang betul la. kekadang niat dh ada, tp org sekeliling x bg sokongan.

cthnya eyfa kan debab, lepas tu ramai la suruh diet. bila eyfa diet makan sikit mst dorg cakap "eh sikit je makan? diet ke? hahaa. pelik je kau diet weh!"

errr. terus dah malas nk diet. huhu

ABU said...

alahai kisah si kembang kuncup.. tu la iman kena kuat.. nafsu kena kawal..(pesanan tuk diri sndiri):)

Rtp Farra Arisha said...

but the most important, jgn mudah mengikut mana2 hasutan and nafsu harus dikawal sebaik mungkin :)

muhamad hanif said...

plisss,

stop condeming..



ummpph, betul ke aku eja tu ?

Bidadari Syurga said...

adoi.... skrip nie memang makan dalam.... hahahahha

[sutera kasih] said...

itulah hakikatnya..jawapan2 dr member2 ni la kita dpt kenal pasti mana satu member yg mengajak kebaikan or tak..

GnieSyazni said...

huhu..kembang..kembang..kena cubit baru tak jadi batu api

Walau sekecik mana pun perubahan seseorang tu..kite kena support..support sampai ke akhir yang kita boleh support.. =) yeah..

ame elms ! said...

HAHAHA . kannn . ramai je orang macam yang abang cakap kan ini . :)

well , hows your puasa so far abang ? going well ?

nuyen said...

hey abang ! huhuhu

aizamia3 said...

kenapa nak tunggu ramadhan tiba.. sedangkan bulan-bulan yang lain..? tapi moga dengan niat dia macam tu moga dia akan terus berubah ke arah kebaikan.. amin..

merahitujambu said...

bulan puasa ni lah kita nk buat menda baikkan..jangan menjatuhkan air muka org..ptt beri semangat

siti kektus said...

gigit sje orang yg aasek nak down kan kite tu. ish2.


orang tu dah elok2 nak berubah, terus tak jadi dah kang.

cik rama-rama said...

alar..yg situasi pertama tu mmg dh biasa ade kwn mcm tu..tp siyers lar, stiap bila rmdhn mmg cm tu, time buln rmdhn jer solt, pky tudung, rjin g trwnh minggu prtma rmdhn jer, pastu bla bla bla..kdng2 mmg teringn nk ckp mcm tu juga, tp....diam'n dri jer...


ah..loosernye bila x dpt bg nasihat kt kwn sndri, sbb tkut gado.. :'(

anismelon said...

kalo org nak berubah kite kene support bukan down kan org toh lg.ish..sekurang kurang nye og toh na berubah..kan..

FatinFirdaus said...

dah lama xsinggah sini.. bizy... :)
hehehe.. btol2.. sama je ada setan ke xde setan..


_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?eb5c5d98681ca848c04259ffc60b9d47

A i n n u r A f i f f a h said...

betul3..setuju ^^

kite sepatutnye bimbg org yg mcm tu..even die baru nak berubh skit..biar la..itu mybe pmulaan, kalau nak berubah scra drastik kmugkinan besar dia akn kmbali ke prgai lama..sbb perubhn xboleh dpksa..:)

Fyqa said...

org yg suka down kte tuh nak mintak tapakk je tuh.

kurang kaseh syg. errr

Farahiyah Smart said...

lama x jenguk blog abg kt cni...bz la...

srg bru ad msa nk jenguk...salam ramadhan dan selamat hari raya aidilfitri to akak n abg stalker...:)

adwafarahin said...

adwa paling x suka bile org lain buat adwa down adeh beterbangan abes sume semangat2 nk maju balik.

semoga adwa akan menjadi lebey baik lagi..tengs abg utk igtan tu!

adwa harap ramadan akan dtg adwa dpt rasai lagi..amin

Miz Novexx said...

mesti orang yang menghasut tu ada taik lalat kat pergelangan tangan...

Amna.Qadeeja said...

mmg betol2 setanla tuh. setan kena ikat dyela yg ganti haha ;D

Run Away said...

Salam kenal.../selamat hari raya...;d/wahhhh...nice song tak penah dgr..lagi..

Saiazuan said...

yg bwh tu la yg slalu jd sbrnya... :(

Cik Purple Pinkypuff said...

hehehe.. abg, cp ade aww sorang kazen yg mcm nih.. tp mgkn dia tak niat la kot.. cuma prgai dia mmg mcm tuh.. cp msh ngat dlu msa dia nak bw cp gi jejalan kt bndr, dia tak suh cp pakai tudung sebab nak bw gi clubing.. gulp.. nsb cp kuat iman.. trus tanak join dia gi jalan.. sgup duk umah tido.. haha

PinKy MoMMa said...

smoga ramadhan kali ni membawa kite menjadi seorang muslim yang lebih baik dari dulu..
Islam itu indah..bila kita hayati dan fahamkan maksud dalam bacaan sembahyang mesti kita seronok melaksanakannya..

setiap perubahan pada seseorang walau skit..kita kena sokong :)
jgn kondem..eleh nak tunjuk baik la tu.. (apakah?)

echaRierie said...

huh ! xpernah menghasut..hehe..
tp peringatan yg bgs utk sy.. :)

Aimifiqa said...

mmg setan la kalau mcm tu. dah org nak berubah kan.

izfanora said...

nama pun setan kan abg.. mmg sentiasa akan menghasut anak adam sehingga hari kiamat.

bila kita nak berubah, kita perlu dekat dengan org yang positif supaya perubahan kita jadi kenyataan dan bukan sebaliknya.

Tea Dno said...

hurmm.. ni la dia, kalau salah pilih kawan.. dah banyak laa jumpa orang macam ni.. kena pandai2 je jaga hati sendiri.. jangan terlalu depends kat orang, dan jangan terlalu pentingkan diri sendiri.. hurm..

Afikah Aziz said...

klu jumpe org yg suke buat org down tu mmg rasa nk hempuk je kepala die,haihhh x reti2 nk bg semangat kt org yg die tau nk mengata je..mmg geram kot huhu

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat