Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Sunday, August 7, 2011

Hidup x semudah ABC

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..


Byk manusia,byk ragam. :) hdp x semudah ABC atau alif ba ta.Itu pun masih ada lg org yg x hafal kn?alasan,dulu x skola agama mak bpk xde duit.

Pnh x kita fkr mcm mn kita bole senang lenang mcm skrg.Maksud senang abg tu bkn la senang kaya raya,tp senang alhamdulillah..x la kais pg mkn pg.Ada spe2 mcm tu?Jgn nk nipu~ kita duk kais keyboard je siang mlm pg ptg ye dak.

Ada org nk bt ibadah di bulan ramadhan ni pny la liat..ajk g terawih pun bergompel,alasan pas buka perut penuh la.klu rukuk mknn terkeluar blk nti membazir. = =' yela2..xnk pahala sudah!

Pg2 rutin harian ble cuti ni g la pasar tani cri bahan nk masak.Nmpk la sorg pkcik tua buta kot sbb pki spec htm,dpn dia ada r selambak tisu.Hrga tisu skrg da mhl,tp pkcik tu msh jual 30sen.Lalu la sorg ank muda *bkn abg ok* dpn pkcik tu.Yg sdh nya da la x nk sedekah,bole plk dia pijak je tikar jualan pkcik tua tu.Abg rs nk tumbuk je dia,nsb baik la kt tgn penuh,dan dia da grk ke dpn.Buta ke dia,pny la bsr jln,celah tu jgk dia nk lalu.Sdh sgt... T_T sy berhati tisu mcm kak diya.

Da byk juga tgk situasi mcm ni.Sblm puasa,prg pasar mlm.Ada pkcik kurg upaya,xde dua kaki,hlg sebelah tgn,tadah tin tuk minx simpati,hancurnya hati ble tgk x de sape pun yg hiraukn.ok,mmg betul..nk senang kne la usaha.Tp klu da terlalu kurg upaya mcm tu,slh dia ke x bkrje?slh kita juga x memberi kje..xde org nk pkje mcm tu kn.Minx sedekah wlupn cacat fizikalnya,itu dikira usaha juga.Bli brg penuh tgn,smbil jln gigit kopok lekor.minyak2 mulut x sempat nk kesat.xkn 50sen pun xde nk bg?fine,duit kau ske hati kau.

Kita x thu hrni kita hapy,goyang kaki,esok lusa kita masih di tmpt yg sama.Hny Allah yg tahu..selemah2 iman,tegur di dlm hati.Dan semudah2 ibadah adalah bersedekah.Dibulan ramadhan al mubarak ni,sama2 la kita bt ibadah menambahkn pahala yg hny seplastik,dan mengurangkn dosa yg berguni2.InsyaAllah..


salam ramadhan,terawih jom! ;)

58 comments:

mamaNoriz sini.. said...

terawikh ye bangggg...
mesti ramai mak-mak berebut nak uat menantu nanti...

selamat berpuasa Stalker ;)

Cik Purple Pinkypuff said...

cp stuju..:') hari nih kta kat atas, sok bila kta dah kat bwh.. baru kta paham prasaan dorang kan?sama2 la kta muhasabah diri..:)

PeRmAtA bIrU said...

hurm... banyak manusia memang banyak ragam... kadang2 kita berfikir apa yang orng x fikir... kadang2 kita buat apa yang orang x nampak... tapi itulah... kesusahan mengajar kita erti hidup... dan kesusahan juga yang buat kita berhati-hati dalm hidup... tul x abg stalker??? bukan salah pakcik tu dia kurang upaya.. salahnya adalh bila org x bagi peluang pada dia untuk sama2 senang macam mereka... :)

anismelon said...

nice entry abg..heeee..btl btl ckp abg nie..anis pon kesian bile tngk org yg mintak sedekah kat pasar pasar toh..bukan dorg mintak jd cm toh..hurmmm..anis selalu gk bg..and kreditkan ats name arwah mak..:(..

pssttt..kemain masak..ngalahkan pompan..siap roti jala segala..leh resigned jadi chef lak pas nie..heee

EYFAalias said...

Sedekah amalan mulia. Sedekah lah selalu walaupun hanya senyuman :))

EYFAalias said...

Kesian dekat kat peminta sedekah ni. lagi2 orang yang oku and org tua :(

Tea Dno said...

macam tu lah sikap manusia. kadang2 tea mungkin jadi salah sorang antara mereka. :|

Tea Dno said...

tapi tak lah sampai nak pijak tikar pakcik tu kan. ape ke kejam sangat. hmm. huhuh.

sedekah je lah, biar ikhlas di hati. pakcik tu, (bukan pakcik je, makcik, adik2) tak mintak banyak kat kita. asal kita sudi memberi dah memadai.

Tea Dno said...

huhuh. tersentuh hati.

*lagi2 dengar lagu ni. :(

Unna said...

huhu sdih dan kesian tengok peminta sedekan yg betul betul kurang upaya tu. xde la mcm buat buat buta ke hape. tp still kurang orang nak sedekah kan. hmmm

Acik said...

kalu acik ada duit lebey, acik kasi jer. acik x banyak soal gitu gini ... itu antara dia ngan Allah.

aimie amalina said...

hayooo..
ciannye la pakcik tu kan abg mamat..
bulan2 pose ni..
wat la x elok..
tuhan bagi x elok gak nanti..wuwuwu

dzafira said...

Header baru lahhhh.. Semak deh !

Wanie said...

huhuhu..mungkin skang ni ramai sgt yg mntak sedekah jd org igt diorg ni amik kesempatan..sbnrnye kesian gk tgk org tua2 dok mntak sdekat kt psar..klu rase mampu hulur la sikit kat pakcik2 tu..

selamat berterawih abg..:)

Aman Ibrahim said...

Salam Ramadhan abang stalker..
Setuju dengan entry abang and sayu baca dengan lagu blog nih.. semoaga ramadhan kali ini menjadi Ramadhan yg terbaik buat semua umat islam..

PinKy MoMMa said...

tgh syahdis akak baca sambil rasa nak tumbuk gak budak tu..eh tiba2 ada nama akak hahahaha..

sabau je la dik..nak juga ati tisu..
yg tu jgn canang kahkahkah..

apapun..smga dia diberi kesedaran..kadang2 manusia ni celik mata tapi buta hati..

header baru lagi, sempattt walaupun bz kekdahnye ;)

cik wanie Lovela (CWL) said...

hehhe nak xyz..dtg mintak hadiah dari abg tsyg ngeh2

Dalin said...

betulx3!!! kalau yang terang ang tang tang tak berupaya tu.. kalau boleh, erm.. MMG WAJIB sedekah lah seikhlas hati.. org2 mcm mereka ni, ade ke org nak ketuk umah terus bg duit? takde kan.. sorry lah.. maybe org kebajikan bg.. tp berapa lah sgt.. sbb tu la mereka2 yg kurang upaya terpaksa buat mcm ni..

lainlah yg cukup badan.. sihat walafiat.. cukup sifat.. tp minta sedekah... mmg kena makan penampor.. sbb Allah dah bg cukup utk dia berusaha cari rezeki..

ada tau.. dkt area Sogo ritu.. lelaki muda.. buta... lps tu masuk bas, sekali dgn Dalin.. bila nmpak dia turun bas.. terus dia buka spek mata jalan ok je.. hihi.. manusia.. manusia.

Asyila Zainuddin said...

uish.. sedey pulak bace entri ni.. dgn background song die lagi.. sob3..

siti kektus said...

kite pon hati tisu jugak. hukhuk




selalu jugak nampak orang cacat kat pasar lambak. -_-'

aneff.marhfiz said...

bulan Ramadhan ni bulan untuk kita improve diri :) kalau orang lain tak pandang perubahan kita , insyallah Allah pandang :)

izfanora said...

manusia semua tak sama. sbb tue ada undang-undang. hurm, kdg dorg tue mcm tak tau berfikir. xada sifat perikemanusiaan kot..

iPai said...

memang memberi kesedaran kepada kita ..

aku sendiri serba salah juga kalau nak memberi ni .. sebab bila fikir balik, bila kita memberi ni kita menggalakkan dia untuk meneruskan meminta sedekah ..

kalau boleh kita pon membantu dari segi kewangan dan pada masa yang sama dia pon berusaha untuk berubah juga ..

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

InsyaAllah hari-hari saya muhasabah asal diri ini...sebab saya dibesarkan dalam keluarga yang amat sederhana...terbit keazaman untuk menjadi lebih baik dari keadaan itu...alhamdullilah...ilmu adalah kunci kepada kebebasan itu...sekarang masa untuk membalas jasa ibu bapa dan juga bersedekah mana yang mampu

Satu lagi, saya tak suka pegi pasar malam sebab saya tak tahan tengok orang buta/ tua/ cacat...masa belajar saya selalu pergi pasar malam dan akan balik menangis @ sedu kerana melihat golongan istimewa ini...

terima kasih kerana entry yang bermakna ini...

TeAqArH said...

bagusnye oversea ni xde beza pun OKU dgn x oku...xleh bezakan dlm kerja...tp kat malaysia..jenuh la nk dpt cmtu an..dipndg enteng...dan sbnrnye lau tengok pakcik n makcik yg mnx sedekah ni..ati ase sedih..bukan sbb ape..pikir anak2 mereka..mane pg anak2 mereka??bila da berjaya..lupa jasa ibu bapa

hana nabihah said...

tu ar kan ! kalau tak nak sedekah..jangan sampai menzalimi..

err abang sedekah tak?

cipUtchiaPp said...

haa..sedih nye..sampai ati dy pijak tikar pakcik buta tu.. :'(
abg beli tak tisu pakcik tu..?

GnieSyazni said...

bersedekah selagi mampu =)

huu..macam sebak baca entry ni..tambah pulak dengan lagu Manbai nih T_T

saveqmm said...

betul tu bro..kesenangan tak kan datang begitu sahaja..perlu usaha yang berterusan..
apa yang penting sentiasa ikhlas dalam apa jua yang kita lakukan....

Cik Purple Pinkypuff said...

oke, xpe klu takleh join..tp abg nak gi mana?

cik pha said...

kenalah sentiasa bersyukur dengan ape y kita ade sbb kita tak taw ape akn jadi esok hari..mungkin arini kaya..tapi Allah tu maha besar dengan sekleip mata DIA boleh membolak balikkan kaya menjadi papa kedana.

Anif Abdullah| AA said...

superbb !..hope orang yang 'dia tak perasan yg dia lebih buta' dpatlah baca entry ni..dan sebenarnya,bukan senang hidup ni..Kita yang ada kudrat sikit ni,jangan lupa memberi keprihatinan secukupnya kepada yang memerlukan.. *pnjang plak ngomel/hehe

amna said...

assalam :)
'mengompel' tu apa?
huhu, selamat bertarawih malam ke3 ^^

A i n n u r A f i f f a h said...

pakcik2 yg jual tisu or whatsoever tu skurg2nya diorg ade inisiatif nak usaha cri duit kan. tapi kdg2, rakyat m'sia ni pentingkn dri sndiri & xpena tsentuh skit pun. heartless ke diorg? bygkan kalu itu makayah kite. sobsob. setakat seringgit dua bukannya bole bankrup pun. lagi Allah tambah rezeki ade la. hish~ =='

Bro ahmad said...

zaman lagi lama lagi canggih..tapi cabaran akan datang lagi hebat dan dasyat..persaingan dan manusia bertambah ramai dan jadilah isu moral apabila semua mengejar kekayaan..besok semua naik..harga naik hmm..selamat beribadah..p

kak lang said...

huhuhu, terharu jgk klu tgk org2 cmtu...bnyak2kn la brsdkah ye, insyallah..Allah akn murhkn rezeki kita plak

cik rama-rama said...

Amiiiinnnnnnnnn.... :')

terima ksh abg sbb saling ingt mengingati...

(kiter berdamai selama sebulan
oke = =" )

[sutera kasih] said...

hidup ini ibarat roda kan abgstalker..bila2 masa saja Allah boleh tarik nikmat yg kita kecapi..
kalau tejmpa golongan peminta sedekah, nak2 lg kalo warga emas, sayu tgk..

btw, suka lagu kt blog abgstalker..

Acik said...

wuihh ... acik terkejut dapat komen berkodi2 dr abg stalker nih!
tq
:)

Miz Novexx said...

akan cuba perbaiki diri di bulan baik ni...

Izyan Masri said...

OKAY FINE.SANGAT KESIAN DENGAR PASAL PAKCIK TADE KAKI AND BEGGING FOR MONEY KAT PASAR MALAM TU T_T

MAISHARAH said...

betul tu abg..kadang kadng manusia ni alpa..tidak pernah bersyukur dengan apa yg mereka ada...

tidak pernah hargai rezeki yg mereka ade..

setiap dugaan yg allah beri berbeza -beza...

merahitujambu said...

JIMAT CERMAT EH ABNG...

cik wanie Lovela (CWL) said...

abg ada fb dak? mustahak ni..add wani jap

cik wanie Lovela (CWL) said...

abg ada fb dak? mustahak ni..add wani jap

iPai said...

wah .. abg stalker kita mesti tgh bz2 ni .. uhuh

mama@eCha said...

bukan senang nak jadi senang,bukan susah nak jadi susah....

rezeki tue ada d mana2 sbnrnya tp jalan hidup yg kt pilih menentukan siapa kt..

x pe org yg ssh d dunia pasti akan senang d mata allah.

c genk bah ne said...

abg tnya apa itu "Bersungkai" ea..

bersungkai = berbuka
hehehe ^_^

Tea Dno said...

err bukan abang lah yang buat mood tea ke laut. huhuhh. yang penting lagu ni memang feberet time ramadhan. :)

Afiqa Dayana said...

bulan ramadhan ni mmg best kalau dpt bersedekah :)

Tea Dno said...

PM je, nak kasi hadiah sket. hee. 2nd most commentator tuh. topup jek. :)

♥ MISZ hazNie said...

tp nak pupuk org supaya sedekah 2,mmg ssh kalo xd'ajar dr kecik...kdg2,nak jer bg mkn kat diorg sbb diorg xmampu nak carik wet ngan keadaan mcm 2...sehinggit pown jd la asalkan sedekah =)

iQa~ said...

Bukan semua org ade kesedaran abg...Bnda2 ni biasa..

iqa pnh tgk sowang lelaki yg dh bergelar ayah jerit maki atok tua yg minta sedekah bila anak dia sedekah kt atok tu...malang sungguh jadi lelaki tu kan....

Sesama islam pulak lg..nangis trus tau.. T_T

Suhazli said...

sedihnye kan bila hal mcm tu jadi dpn mate kita sndri?hurmm.. :'(

patutnya bulan2 camni insaflah sikit..xna tolong banyak pon tolong sikit jadi la..

tacing lak..huhuh

Nurnajwa said...

Eeeee, jahatnye org tu! >< Pijak dia balik la mcm ni.

Liyana Zahim said...

Liyana kalau tgk org buta ke cacat mtk sdekah salu bg tp lau sume perfect dok kendong2 anak, pahtu dok tiup2 recorder tepi jln mtk smpati mmg tak layanla..

Lg stu org buta.. Aritu pnh kne, dtg kt kete dlm keadaan buta dgn yg tukang bawak ni.. Alaa yg salu dtg kt kedai mkn mtk duit pkai tisu limaplosen tu..


Haaa pas dpt wet die blah dgn keadaan kesian knon2.. Skali.. Tgk dri jauh, die strt moto daaa... KUANGJO!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jue said...

kekdg kita rs cam serba salah kasihan tgk benda2 mcm tu jadi
mengingatkan betapa kita harus bsyukur setiap hr dgn apa yg kita miliki

Aimifiqa said...

sedih plak rasenye. yup kita mesti ingat-mengingati :)

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat