Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Sunday, August 7, 2011

PJJ or Full time

Assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

PJJ bkn Persatuan Janda-Janda,tp stand for Pengajian Jarak Jauh..entri ni request dr Anismelon yg minx pendapat dr abg.



Prefer PJJ tuk org yg da bekerja tetap.sbb nya....

1. Klu position kita tu bgs,gaji pun ok.Kje je cm biasa..hujung mggu or ada hr2 nya prg la class.Klu swasta ikut company la kn,cm abg bole je..flexible time work.kami ada cuti khas.Tp kje kne bt jgk.

2. PJJ mkn masa ckit la berbanding full time.Tp apa ada hal la kn..apa nk risau,kerja da ada,gaji on cm biasa,ilmu pun dpt.Skt kpl pun mendapat jgk la..hahaha.adat le,nk senang kemudian hr kn?

3. Ble org da biasa pgg duit,time xde duit mle la bt kje bodo..dtg le gile meroyan dia.So baik amik PJJ je..2 in 1.Dpt duit,dpt ilmu.byk U skrg ni tawarkn PJJ.

4. PJJ tu bkn nya apa klu org yg da kje ni amik kn..cuma nk naikkn gred gaji je.Plg tdk pun bole dptkn position lbh selesa ckit dlm company.Mn la tahu berangan nk jd CEO.hahaha ;))

5. 'Tuntut la ilmu hgg ke liang lahad' ek..betul ke?haha..hentam aje la labu.Jd x slh la klu amik PJJ kn,take time ckit je..tp masa dpn da tentu ada.Usia hny la nombor.tp org kata lagi byk ilmu lg jahil seseorg tu.Pndai2 la ke jln positif.

6. Bg org yg da berumah tgga atau org yg blm kwin tp terikat dgn hutang2 (kete,rmh,penapis air rmh mak,bil astro rmh mak) tp masih nk bljr lg,akn jd masalah klu amik full time.Sape nk byr sume tu?

7. Skrg ni org yg ada master pun menganggur lg,blm kira lg fresh graduate.Byk yg gigit jari je duk rmh.xkn la kita yg da ada kje tetap nk sia2kn rezeki tu.Pengalaman yg penting skrg ni.Amik ilmu,amik pengalaman krje skli.

8. Fresh graduate skrg ni pun org berkira2 lg nk amik,sbb mostly pljr skrg ilmu atas sekpg kertas je.Srh bt kje x tahu,sbb x de kemahiran/pengalaman.xgn la bljr tggi2 klu x thu bt kje.Bt la pilihan yg terbaik.Tkt nti yg dikejar x dpt,yg dikendong berciciran.

9. Lelaki lg la bsr tggjwb nya.Umur da 29 masih blm kwin pastu tgh merangkak lg hbskn master.Amik lak full time.Kwin bt pinjaman kt bank.Bayau duit hantaran,n hutang2 majlis.Sesak beb!

Ini pendapat abg kaitan kje,study dgn life,x sentuh hukum2 lg ni.ckup la eh..den nk blk kojo da ni ha.bini da nunggu kek uma tu.hehe ^^ babai!

33 comments:

Aman Ibrahim said...

Aman kurang suka pjj, maybe because im still new and noob kowt. tapi bila tengok org yg buat pjj, kesian.. penat ulang alik..

bella luna said...

bella pon ingt t after grad diploma tahun depan nak buat pjj :)yup2 ilmu itu oenting kalo lagi tinggi ilmu kita lagi senang nak dapat jawatan tinggi..huuuu lagu bella luna still berkuamndang... terharu...

Laila Majid said...

nak suruh bf saya ambik pjj la.hahahaha.cepat sikit kawen kannnn ;p

Tea said...

ohh wahh. hee ni blh dpertimbangkan jgk bila tea dh kawin nt. waakkaka. :P

Cik Mira said...

huhuuhuh masih berpikir2 lagi nak smbung study. tp hold dlu..

blog-tips-kurus said...

banyak tips di sini. bagus! bagus! :-)

munira hashim said...

ATUK DAH MELAMPAU YEK...xley lak nk pggl atuk...xkn la nk pggil lipas stalker...ugugu

Fyqa said...

Laaaaa


AS dh kawen ke ?

"-.-










*kos lektronik...
:)

dzafira said...

Wahhh,, memang betul semua yg abg ckp tu.. setuju2... Cikgu2 sy masa sekolah dulu ramai sambung belajar buat master.. mmg lama pun nak tunggu habis tp keje n keluarga tak terabai la.. Dah ada anak2 pun still tabah pegi kelas hujung minggu. Bila dah habis belajar tu mmg puas. Gaji pun tinggi dr dulu.

Dulu abah pun macam tu jugak. Tp abah sambung buat dgree je la. Setiap hujung minggu msti sy nangis sbb abah tinggal.. Skrg alhamdulillah... :)

zati embong said...

kalau keje gomen,bagus sgt dpt bt pjj ni.kalau swasta tgk jgak.kalau dpt cmpany yg keje yg nk pecah otak,nk smbung beljar lg,mmg cnfirm pengsan.

Abang Stalker said...

AMAN:
PJJ mmg memenatkn.tp ikut kos la..penat tp berbaloi. :)

BELLA:
hee.. :D em,ilmu dunia pntg ilmu akhirat pun pntg. ;)

LAILA:
gud 1! ;)da bole srh dr skrg.

TEA:
knp da nk kwin bru nk dipertimbangkn ni cik tea oi?haha *musykil ;))

MIRA:
xpe la..ilmu ble2 pun bole cri.yg pntg kje dlu.rs2 da kukuh kewgn smbg la.. :) kwin dlu.hehe

BLOG TIPS KURUS:
mak aihh..pnjg nm,ni mst byk tips kn blog awk.sat g nk terjah.thanks yup :)

MUNIRA:
lipas lg abg xmo amik muni kje.wawawaa ;)) weeekk!pdn mke.haha

FYQA:
belum kwin lg..bujang trang tang tang lg ni ha.haha ;D sje je bt gempak.

DZAFIRA:
Dats y abg pilih PJJ.berbaloi kn? :)

ZATI:
ye la..gomen kn ada perlepasan tuk bt PJJ.swasta ikut company la.nsb baik sy pny ok. :)

Effa CuRio said...

PJJ mcm susah sikit la.. ade member buat PJJ sampai muntah-muntah die sebab klas die weekend je.. dari pagi smpi ptg.. xde gap lagi.. hehehe.. ikut org la.. no komen.. =)

siti kektus said...

kat kos kite ada sorang akak, dia buat fulltime dan gaji pon tetap jalan mcm bese.

usih, seronoknya macam tu. ;)

anismelon said...

tenks yup abg..hurm..dok berkire kire nie..kalo boleh mmg xnak berenti pon..bukan senang na dapt keje zaman skang nie..hurm..tak pelah..bersusah susah dulu..bersenang senang kemudian hari kn..so pjj pilihan hati..hope tak berubah dah..hehehe...:)

EYFAalias said...

bagus pendapat abang. hehee. eyfa lepas ni pn nk amek PJJ lepas habis dip ni :D

dzafira said...

@Abang Stalker: Berbaloi2 !! hehe.. Tapi sume tu bergantung atas org jugak kan ?


@anismelon: Gudluck Anis :D

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

kdg2 bila dh [gg duit,nk bhenti blja xnk dh..

better pjj la kot..sng sikit..

eceh,cam ak ni smbg lak!!!

p/s: mane ad gmbr opah la..aishhh!!

FatinFirdaus said...

setuju setuju! :D

amna said...

dulu mak saya buat PJJ ambil masa 4 tahun. tapi still boleh habiskan banyak masa dengan kami sekeluarga. setakat seminggu-sebulan kena tinggal kejap xpe kot.
p/s:maksudnya, bila buat pjj, x rugi banyak masa :)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

p/s: its ok..kesilapan..ngeh3...

vampire's lovex said...

bagus...bagus...

abg2 kacak sila la PJJ kalau nk bertambah kacak hahaha..

vampire's lovex said...

helo helooooo drakula putih hahahaha

cik rama-rama said...

ooo......

urm..kalo nk smbung kne smbng cpt2 lar kot..nt mkin mlas..huhu

Terbelog said...

byk pengalaman ni
tumpang baca ye :)

munira hashim said...

still xleh nk byg muke atuk mcm mane..tp xpela, xheran..atuk kan sombong..ahaha

munira hashim said...

okla putera kodok!!bwekkkkkk=P

Nurnajwa said...

Tak tahu nk ckp ape --

iPai said...

fuh, bro nak sambung lagi kan ?

bagus bro .. memang selalu ye nak sambung ni lagi senang kalau kompeni still bayar gaji kita .. senang sikit tak sesak sangat ye dak ?

ap2 pon, all the best bro !!!

CWL wanie LovelA said...

wanipon nak bg soalan kad abg teror lah!


do you think you are hot?

upload a fvt pic of you?

why do like this picture?

what name you prefer beside yours?

people to tag? 5 enough oke.

who is number one?

number three relationship with?

say sumthing about no 5?

how about no 4?

and who no 2?

deeya said...

mekasey la abg bg pndapat cengginih .. betol taw ! kalau ad keje syang je tetibe nak benti sbb nak smbung blaja . eloknye wat PJJ aje cume duit lagi lebat la nak guna .. takpe ! rezeki semua Dia da atur .. kene usaha jer kan =)

Abang Stalker said...

EFFA:
ikut kos jgk..ada yg sehr 1jam je cls dia. :) penat yg berbaloi x pe la kot.

KEKTUS:
Government ke apa ni?bgs le bt fulltime tp gaji jln.mst ada skandal dgn bos. :P

ANIS:
jgn ikut sgt pndgn abg ni.terpulang pd anis k.ikut kata hati.bt solat istiharah. :)

EYFA:
bole..tp jgn x pndai bahagikn masa plk k. :)

DZAFIRA:
betul2! :)

NUYUI:
xpe..bg pndgn jgk tu. :D

FATIN:
setuju aje..hahaha

AMNA:
itu le yg abg mksdkn.x rugi masa sbb 2 in 1. :)cuma penat je la.

VL:
so sarankn pd sume jejaka kt luar sana,klu nk jd kacak kne la bt PJJ.hahaha ;))

CIK RAMA2:
er..klu malas x pyh bljr,terus kwin je.hahaha

TERBELOG:
sila2..bt cm rmh sdri. :)

MUNI:
sombong dgn muni je..waahahah ;P

NAJWA:
speechless -..- haha

IPAI:
kwin dlu..haha

CWL:
slh page ni..soalan tu tuk abg teror la kn,bkn abg stalker. ;D

iPai said...

jap .. bro sambung kat mane ye ?

Anonymous said...

seronok kamu semua bertukar buah fikiran... roy skang umur 21, bru hbs dip n now stat keje baru sbulan. dpt twaran fultime d ump dn partime di utm-kl. perancangannye nk buat pjj di utm kl. skrg tinggal di kuantan. doakan roy dpt buat yg terbaik ye kwn2..
syukran uols..
:)

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat