Selamat Datang di Zon Kaki Skodeng.Selamat Menyekodeng :)

Sunday, November 1, 2015

DAGING MASAK HITAM KAMPUNG STYLE

Assalamualaikum syg.

Harini aku nak belanja resepi. Sebab bosan tak ada idea. Korang bole try la lelebih lagi pada awak-awak yang newbie sangat kt dapur tu. Sampai pegang sudip pun tercampak-campak. Ni haa aku bagi resepi tak berapa nk ringkas tp bahan murah,senang dapat,dan result sedap baq ang.



Daging masak hitam kampung style (durasi masa 50mnt je)

•1/2kg daging (dihiris lebar nipis)
•Sekeping asam keping
•1/2cup cili kisar
•1cup santan/200g santan kotak
•1/2cup gula merah/brown sugar
•1cup kecil kicap pekat/cair
•Garam secukup rasa
•3tangkai cili hidup belah dua
•2sb kerisik
•Sebatang kayu manis
•2kuntum bunga lawang *takde pun takpe*

Bahan blend:
•sebiji bawang besar
•5ulas bawang putih
•1/2inch halia
•1btg serai

Bahan sangai:
•1sb biji ketumbar
•1sb lada hitam
•1sb jintan manis
•1sk jintan putih
**sangai ni goreng dlm kuali tanpa minyak pastu tumbuk halus. Tak brp halus pun takpe**

Cara memasak:

1. Gunakn sedikit minyak utk tumis bahan blend. Tumis sampai garing. Campak bunga lawang dan kayu manis.

2. Masuk cili kisar dan tumis pecah minyak.

3. Then masuk daging,asam keping,kicap. Didihkn sampai daging empuk dan air kering sikit. (25minit/+)

4. Buh bahan sangai dan gula merah. Godek2 skjp,tambahkn santan. Gaul sebati,biarkn daging kering sikit dlm 20minit (bergantung la)kacau supaya tak hangit.

5. Campak kerisik dan cili hidup. Kacau,tambah garam secukup rasa. Masak dlm 10mnt,siap!

♥lain org lain cara. Ini cara aku la..#resepiakukauyangpanas
♥pada folowers tegar guwa (ada ke),sorry la aku tak dapat nk blogwalking. Tegur2 kt sini je la eh. Nanti guwa balas. InsyaAllah


Friday, March 21, 2014

Mysterious Identities

Assalamualaikum wbt.

ok,citenya camni. Ada yg tanya abg,apsal tak tunjuk identiti. most of abg punya entri takde langsung tepek muka abg. perlu ke? -.- sebenaunya korg yg tanya tu da terlewat hampir sedekad :)) ada je sebelum ni..sape suruh lambat,abg buang le. Yg da kenal plk tanya,kenapa tebiat abg lain gila kt blog.

Kenapa  berahsia nau?


1. Sebab abg rasa insecure kalau main tepek2 gambau ni. buatnya ada sindiket jual beli org ke. mampus abg kena jual dek kerana terlalu hensem. HAHAHAH

2. Mak abg pesan "nakk,jangan nenakal kt luar. media maya ni sume duniawi". kau nampak? abg ni kategori anak soleh. Dengau ckp makpak. Hashtag #KauAdo

3. kang kalau tepek gambau penuh sidebar, penat lak abg nak melayan korang sorang2 dek kerana keramahan abg yg kadang tahap dewa2. Abg,abg kan..abg memang tak bole ramah sgt. kang ulat bulu naik seluau.

4. Sebagai Stalker berjaya dan juga Superman,abg tak bole menonjol sgt. nanti mengamuk ahli persatuan Superhero sedunia. so kena la ada dua identiti ye dak? baru nampak mystery n powerful. Gituh! 

5. Dedulu abg buat blog ni tahun 2008 tak silap. tapi 2011 baru nak beramas mesra. Tujuan blogging sbb abg nak skodeng ex gf abg je..DULU je ok. pasal tu rahsia identiti. HAHAHA. Suwit kann.. ;D maceh.

6. Bila misteri ni kita pergi mana2 pun rasa selamat. sebab? IRL abg bukan la ramah mana pun T_T Jadi..bagi merealisasikannya, dalam blog je la abg bole ramah sampai terlentang. Ini la tempatnya nk carut sume kn.

7. Bila ada dunia lain yg mana tak ramai yg kenal abg IRL, abg takde la rasa bosan sgt. Yela..kau tak bosan ke asyik jumpa org yg sama yg kau kenal? :/ bosan dowh. nak cite benda dlm seluar pun segan,kang kena bahan kt luau T_T

8. Pesen abg memang tak suka melepak2 ni. Kalau org kenal abg, nanti kang pergi memana mesti terjumpa sesape pastu terpaksa lepak jp demi menjaga hati. *bajet fofuler* HAHAH

9. Nama pun abg rahsiakn. Sebab kecomelan melampau,abg tak nak menunjuk sgt. sila muntah.lgpn ikut konsep,blog tempat menulis. nak show off muka tepek kt insetegerem

10. Kt blog abg peramah,miang sesikit HAHA,dan paling penting tak tahu malu sgt. sedangkn abg Vise Versa. at least keterunaan blog abg ni masih terjaga dari dicabuli korg yg kenal abg kt luar.

11. Bagi mengelakkn korang loya tetiba atau merembes tak sengaja sbb tengok abg, jadi ada baiknya abg sesenyap je. kang da biasa selfie,gian pulak. korang pun naik muak. lepastu korang tak nk baca blog abg lg,lepastu korg takde dtg lagi,lepastu korg lupakan abg. lepastu abg pun sedih nk arwah. lepastu abg pun ghaib dek arus masa. lepastu no more abg stalker. 

lepastu bye! terima kasih baca. :)

 

Copyright © 2013 | AbangStalker | Design by Cik Bulat